MLADINA Trgovina

Goran Kompoš  |  foto: Miha Fras

2. 2. 2018  |  Mladina 5  |  Kultura  |  Dogodki

Betonovi odličnjaki

Raperska in elektronska avantura z Mitom, Šuljem, Blažem in YNGFireflyom

Povod za dogodek v Gala hali je bila promocija Mitove nove plošče.

Povod za dogodek v Gala hali je bila promocija Mitove nove plošče.

Prejšnji petek je klub Gala hala na ljubljanski Metelkovi pripravil serialko Rapetek in že seznam nastopajočih je obetal veliko. Toda dogodek je pričakovanja celo presegel. Pa niso gostili tujih atraktivnežev, ki so ponavadi največji magnet za občinstvo. Ne, namesto njih so nit večera spletali domači glasbeniki: raper Mito ter beatmakerja/elektronska producenta Šuljo in Blaž. Trije avtorji, ki so se vsak s svojo ploščo zapisali med najvidnejše domače glasbene presežke zadnjih dveh let.

Verjetno ni naključje, da vse tri vežejo tudi skupna sodelovanja. Blaža in Šulja njun bass/hiphop/EDM projekt BAGS. Šulja in Mita dolgoletno ustvarjanje v priljubljenem mariborskem raperskem kolektivu Tekochee Kru, pa tudi na Mitovih samostojnih ploščah. In ker je bila prav promocija Mitove nove plošče Bratstvo in estradstvo povod za petkov dogodek, je nastope vsakega od trojice s svojim izborom aktualnega (t)rapa in beatov povezal še izjemno perspektiven beatmaker YNGFirefly, še en sodelavec z omenjene plošče. Tako smo lahko v živo preverili kar četverico izpod okrilja založbe Beton, ki ji poveljuje naš najvidnejši promotor hiphop kulture Jizah.

Vsi glasbeniki so se enako suvereno kot v svojih studiih znašli tudi na odru. To je še posebej izstopalo v primeru Mita, saj je bilo pred koncertom kar nekaj ugibanj o tem, kako bo do najmanjših detajlov izpiljen preplet rapanja in beatov s plošče priredil za nastop v živo. No, izkazalo se je, da mu zaradi izjemne tehnične podkovanosti tudi najvratolomnejši beati ne povzročajo nobenih preglavic. V nasprotju z občinstvom, ki je sicer naštudiralo besedila, a je težko sledilo že »punch linom«. Z YNGFireflyom, ki je spretno navigiral med beati, sta izvedbo izpilila po najvišjih standardih in z njo napolnila trebuhe raperskim gurmanom.

Te nam je s centrifugalnim setom, v katerem je odigral tudi nekaj novih komadov, nato dodobra prevrtinčil Blaž. Po nedavni literarni avanturi, napisal je namreč roman, si je očitno vzel čas in svoj živi nastop postavil še nekaj stopnic višje. Zvočno ekstatičen in ritmično kompleksen napad, strukturiran po najdrznejši sodobni EDM-ovski logiki, je na prvi posluh resda izpadel zahtevno celo za utrjene elektronske ekscentrike. Je pa, sodeč po odzivu na plesišču, oporo v beatih hiphoperskega porekla našlo tudi rapersko občinstvo. Ja, Blaž dobro ve, kaj počne.

To pa zelo dobro ve tudi Šuljo, ki nam je v dinamičen, atraktiven set, s prefinjenim občutkom namešal izbor najaktualnejšega (t)rapa, bassa, grima in raznoterih eksotičnih klubskih hibridov, nabranih z vseh koncev sveta. Brez nepotrebne pompoznosti, skoraj zadržano, le s popolno predanostjo glasbeni vrednosti izbora.

Ja, to je bil eden tistih večerov, na katerih smo svoje apetite lahko potešili največji glasbeni uživači. Z glasbo, ki se (vsaj za zdaj) udobneje kot na domačih klubskih plesiščih počuti na plesiščih globalnih trendovskih središč. Sta pa dober obisk in odziv dala vedeti, da tudi tukaj ne stopicljamo več daleč zadaj. Morda bo to potrdila tudi nova plošča YNGFireflya, ki naj bi pri Betonu izšla še letos.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.