MLADINA Trgovina

Staš Zgonik

2. 2. 2018  |  Mladina 5  |  Politika

Češka nočna mora

Vzpon višegrajskega nacionalizma se nadaljuje

Predsednik Miloš Zeman in njegov mladi protežiranec, predsednik skrajno desne SPD Tomio Okamura

Predsednik Miloš Zeman in njegov mladi protežiranec, predsednik skrajno desne SPD Tomio Okamura
© Profimedia

Ko je Miloš Zeman v soboto z 52 odstotki glasov osvojil še drugi mandat češkega predsednika, je med slavnostnim nagovorom podpornikom na njegovi desni stal Tomio Okamura. Njegovo Gibanje za svobodo in neposredno demokracijo (SPD) je podpiralo Zemanovo vnovično izvolitev in odločilno prispevalo, da je v drugem krogu volitev za las premagal levosredinskega kandidata, akademika Jiříja Drahoša.

45-letni Okamura je na Japonskem rojeni politik korejsko-japonskega očeta in češke matere, njegovo osrednje politično zavzemanje pa se je zadnja leta usmerilo v nasprotovanje migrantom in islamu. Na Češkem, kjer tako rekoč vsa politika družno nasprotuje sprejemanju migrantov iz drugih držav Evropske unije, se mora za status skrajno desne še nekoliko bolj »potruditi«. Tako je denimo Čehe pozival, naj muslimane nadlegujejo s sprehajanjem prašičev v bližini islamskih centrov po državi, uživanje kebaba pa je označil za spodbujanje uporabe burk. In to v državi, kjer živi le nekaj tisoč muslimanov.

Tako kot Zeman tudi Okamura zagovarja razpis referenduma o »czexitu«, torej izstopu Češke iz Evropske unije. Po zgledu Viktorja Orbana svari pred domnevno kvarnim vplivom nevladnih organizacij, ki jih financira milijarder George Soros, in se brati s skrajnimi strankami iz drugih evropskih držav, denimo italijansko Severno ligo in francosko Nacionalno fronto. Na jesenskih parlamentarnih volitvah je njegova stranka dobila skoraj 11 odstotkov glasov in s tem osvojila 22 sedežev v 200-članskem parlamentu.

A njegov vpliv bi utegnil biti še veliko večji, kot nakazuje volilni rezultat. Na jesenskih volitvah je namreč zmagal milijarder Andrej Babiš – njegova stranka ANO (Akcija nezadovoljnih državljanov) je osvojila 78 sedežev. Za vladanje potrebuje koalicijo. A ker so prišle na dan obtožbe o milijonski poneverbi pri prejemanju evropskih subvencij pred desetletjem, se je večina strank sodelovanju z njim odrekla. Po zgolj mesecu dni je bil prisiljen odstopiti, saj mu je parlament izglasoval nezaupnico.

Predsednik Miloš Zeman je napovedal, da bo Babišu dal še drugo možnost za sestavo vladne koalicije. Podpora Tomia Okamure bi mu prišla še kako prav – zagotovila bi mu točno polovico glasov v parlamentu. In Zeman svojo vnovično izvolitev dolguje Okamuri. Čeprav Babiš ni naklonjen koaliciji s skrajno desnico, mu morda na koncu ne bo preostalo drugega, če želi ostati na oblasti.

Že zdaj pa Okamura Babišu služi kot priročen argument v prid prepričanju, da so njegova stališča glede zavračanja migrantskih kvot pravzaprav zmerna. »Potrebujemo razumevanje politične situacije na Češkem,« je med obiskom v Bruslju v vlogi vršilca dolžnosti predsednika vlade ta teden dejal za portal Politico. »Na naslednjih volitvah lahko gospod Okamura dobi 30 odstotkov glasov.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.