MLADINA Trgovina

Stanka Prodnik

2. 3. 2018  |  Mladina 9  |  Kultura  |  TV

Hvala, ne

Sramotni Utrip donedavne urednice Jadranke Rebernik

Lea Sirk, upravičena zmagovalka letošnje Eme

Lea Sirk, upravičena zmagovalka letošnje Eme
© TVS

V soboto zvečer smo nestrpno čakali na največji razvedrilni projekt nacionalke, finale Eme, in še bolj na vse bizarnosti, ki jih bo ta prinesel s seboj. A že pol ure pred začetkom prenosa smo naleteli na informativno oddajo Utrip. In že ob uvodnem stavku je bilo jasno, da tudi najslabše šale Eminega voditelja Vida Valiča Utripu in njegovi neprofesionalnosti ne bodo segle niti do kolen.

Za začetek velja stvari postaviti v kontekst. Tokratni Utrip je pripravila Jadranka Rebernik, da, tista do nedavna odgovorna urednica informativnega programa TV Slovenija, ki slovi po naklonjenosti skrajni desnici, še posebno SDS, kar se je vseskozi odražalo v programu, in ki jo je s položaja odnesel šokantno prijazen prispevek o podporniku ustašev Thompsonu v Tedniku. Zdaj je spet novinarka, in kot kaže, je komentatorska oddaja Utrip ena redkih priložnosti, da udari nazaj.

A njeno poslanstvo »v službi resnice« ima le malo skupnega z dejstvi. Začela je s kritično ostjo, uperjeno v Cerarjevo vlado, kar je sicer povsem legitimno, a že njen prvi stavek (»Verjetno še ni bilo vlade, katere konec bi nekaj mesecev pred volitvami tako težko čakali skorajda vsi v Sloveniji.«) je bila laž. V letih 2012 in 2013 je vsa Slovenija na ljudskih vstajah še veliko, veliko bolj težko čakala konec vlade Janeza Janše. Na najbolj množičnem protestu nas je kljub polarnim razmeram pred parlamentom vztrajalo 20 tisoč. Prav zaradi dolgotrajnega pritiska najširše javnosti je vlada februarja 2013 dobila nezaupnico in padla.

Jadranka Rebernik se je medtem že lotila Slovenske vojske in njene slabe ocene na nedavnem testiranju. Vendar pa je bil iz le avtorici znanega razloga ta del slikovno opremljen s posnetki mednarodno priznane umetnice Maje Smrekar in psa. Da, s slikami umetnice, ki jo je Janša na dan kulture označil za »parazita«, njegovi podporniki pa za »pasjo dojiljo«. Kakšno je bilo sporočilo tega podlega rebusa? Da država podpira »degenerirano umetnost«, vojske pa ne dovolj? In pozor, to si je privoščila oseba, ki je še nedavno vodila informativni program TV Slovenija.

Sicer pa je izdatno črpala iz intervjuja Igorja Pirkoviča (da, tistega, ki je prijazno intervjuval Thompsona) z »novinci, ki še niso v parlamentu« in besedo dala predvsem trem Janševim satelitom, Požarju, Primcu in Kanglerju, nato pa še samemu Janši (proslava ob 29-letnici SDS) in ugotovila, da pred volitvami »mehča retoriko«, česar so bili gotovo še posebej veseli vsi »paraziti«, »buzeranti« in »odslužene prostitutke«, ki bi bili od njega sicer deležni še odurnejših psovk.

Večkrat smo preverili, ali nemara ne gledamo televizije SDS Nova24, vendar je bilo Utrip vredno pogledati do konca: je dokaz več, kako upravičena in skrajno prepozna je bila razrešitev urednice Rebernik. In še celo Ema je potem delovala kot skorajda balzam za oči in ušesa, in čeprav posneta v stekleni kocki in RTV-veži, prav svetovljanska – zakulisje je vodila Hrvatica, na odru je pela Švedinja, zmagala pa je glasbenica z najsodobnejšim komadom, pričesko in kostumom.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.