MLADINA Trgovina

Izak Košir

9. 3. 2018  |  Mladina 10  |  Družba

Pritožbe zaradi izbrisanih komentarjev

Zakaj RTV Slovenija še omogoča spletno komentiranje?

Varuhinja Ilinka Todorovski

Varuhinja Ilinka Todorovski
© Daniel Novakovič, STA

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Ilinka Todorovski je ta teden predstavila letno poročilo. Lani je od gledalcev in poslušalcev prejela približno 1500 pritožb, ki so se tako ali drugače navezovale na vsebine, predstavljene na nacionalni televiziji. Kot je pojasnila na tiskovni konferenci, se odzove na prav vsako pritožbo ali pa na podlagi pripomb pripravi mnenja oziroma priporočila uredništvom. Prav ta so po njenem »najmočnejše orožje varuha«. Čeprav jih, kot je pojasnila v oddaji Odmevi, uredništva po zakonu niso dolžna upoštevati, upa, da vendarle jih.

Največ pritožb je še vedno deležen informativni program TV Slovenija, gledalke in gledalci se pritožujejo nad domnevno pristranskostjo voditeljev in voditeljic, novinarjev in novinark. Varuhinja pravi, da ustvarjalce, ki so tarča kritik, pogosto bolj kot vsebina pritožbe zanima, kdo se je pritožil. »Čeprav identitete pritožnikov zaradi načela zaupnosti ne razkrijem, pogosto ugibajo o politični barvi pritožnika, kot bi se potem lažje razbremenili odgovornosti za premalo pretehtano javno besedo.« Prevečkrat pa zanemarimo, da je Ilinka Todorovski tudi varuhinja pravic bralk in bralcev spletnega portala MMC, tretje najbolj obiskane strani v državi, torej strani z velikim dosegom in vplivom. Zanimivo, da je glede portala MMC največ pritožb komentatorjev. »Izbrisani komentarji so tipičen primer pritožbe varuhu,« pravi varuhinja in dodaja, da gre pri pritožbah večinoma za dve skrajnosti. Nekateri želijo kultivirano razpravo na spoštljivi ravni, drugi se sklicujejo na z ustavo zagotovljeno svobodo govora in plačilo RTV-naročnine.

Za učinkovitejše moderiranje na »spoštljivi in kultivirani ravni« bi morala RTV Slovenija odpreti še en konkreten sektor in zaposliti nove ljudi, za to pa seveda ni denarja. Zaradi tega se čudimo, zakaj na nacionalki pod članki še zdaj dopuščajo sovražni govor in podpihovanje nestrpnosti, ko pa bi lahko komentarje preprosto onemogočili. Tudi Mladina in še kakšen drug slovenski medij jih je, podobno so ravnale druge javne televizije, denimo BBC.

Med ključnimi vsebinskimi izzivi v volilnem letu 2018 varuhinja poudarja, da pričakuje predvsem pojavljanje lažnih novic, ki so na nekaterih televizijah pri nas že stalnica, nevarno orodje in orožje manipulacije, za katerim tičijo politični načrti. »Tega nas mora biti resnično strah, saj živimo v časih informacijske entropije in instantnega informiranja, ko ljudje hlastajo po „novicah“, ki so jim všeč, in ne po novicah, ki to dejansko so. Mislim, da je v programih RTV Slovenija obrambni zid profesionalnosti doslej deloval,« odgovarja Ilinka Todorovski, ki meni, da bodo morala uredništva še več časa in energije namenjati odbiranju in preverjanju vhodnih informacij, nato pa analiziranju in razgaljanju laži.

Nacionalna televizija kakopak ni v celoti slaba. Kaj pa pohvale? Te pridejo, pravi varuhinja, a na mesec bi jih lahko prešteli na prste ene roke. Če bi povečali pooblastila, ki jih ima oseba na tej funkciji, in bi morala uredništva malce bolj upoštevati njene analize in priporočila, bi bilo pohval morda več.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.