IK, STA

 |  Politika

Cerar odstopil s položaja predsednika vlade

Miro Cerar je povedal, da v takšnih zgodbah ne želi sodelovati

Miro Cerar ne želi več biti mandatar

Miro Cerar ne želi več biti mandatar
© Daniel Novakovič

Premier Miro Cerar je danes sporočil, da se je odločil podati odstopno izjavo Državnemu zboru. Kot je dejal, je bila kaplja čez rob današnja odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru. "Danes se je prelila kaplja čez rob, projekt drugi tir je doživel nov udarec, ki so ga povzročili tisti, ki želijo ustaviti pozitivni razvoj Slovenije. V takšnih zgodbah ne želim sodelovati," je v izjavi po današnji seji vlade dejal vidno razburjeni Cerar.

Spomnil je na slabo stanje države izpred treh let in pol, ko je njegova vlada nastopila mandat, in zatrdil, da je danes stanje povsem drugačno: "Imamo tretjo najvišjo gospodarsko rast v EU, napovedi za letos so zelo dobre, imamo najnižjo brezposelnost po 2009, prvič po 2008 imamo uravnotežen proračun, posledično se bo javni dolg letos znižal z 80 na 70 odstotkov, v državo smo pripeljali tuje investitorje, ki odpirajo kakovostna delovna mesta, z mrtve točke smo premaknili projekt drugi tir," je naštel.

"Spoštovane državljanke in državljani, država je danes v bistveno boljšem stanju kot leta 2014. Oblast vračam v vaše roke." (Miro Cerar)

Ocenil je, da se v javnosti namenoma ustvarja napačen vtis, da je v državi vse narobe. "To enostavno ne drži," je bil odločen Cerar in navrgel, da različne skupine vidijo le sebe in svoj prav, vsak zahteva samo zase, tudi koalicijski partnerji. "Meni je to tuje," je dejal in dodal, da SMC ni uresničila vsega, ker je morala sklepati kompromise s koalicijskimi partnerji, vodstvi sindikatov in različnimi družbenimi skupinami.

"Spoštovane državljanke in državljani, država je danes v bistveno boljšem stanju kot leta 2014. Oblast vračam v vaše roke", je sporočil.

Pojasnil je, da je odločitev za odstop sprejel, ker je treba vedeti, kaj je prav in kaj narobe. "Gre za odgovornost, ki jo sprejemam, in odločitev, ki bi jo moral v taki situaciji sprejeti vsak zaupanja vreden politik. Na volitvah boste vi sodili, kaj je prav in kaj narobe in kdo si zasluži podporo," je dodal.

V izjavi, ki jo je v živo prenašala nacionalna televizija, je nanizal razmere, v kakršnih je njegova vlada pred dobrimi tremi leti prevzela vodenje države. "Upravljanje državnega premoženja je bilo slabo in drago. Proračunski primanjkljaj je bil visok, varčevali smo na račun investicij in reform, ki jih ni bilo na vidiku. Danes imamo tretjo največjo gospodarsko rast v EU. Napovedi so dobre. Imamo najnižjo brezpselnost. Prvič imamo uravnotežen proračun. Javni dolg se bo znižal na 70 odstotkov. V državo smo pripeljali tuje investitorje, ki odpirajo nova delovna mesta. Z mrtve točke smo premaknili drugi tir," je našteval Cerar dosežke vlade, kot jih vidi sam. Toda v javnosti se po njegovih besedah sedaj ustvarja vtis, da je vse narobe in da so odločitve napačne in protipravne. "Vse to ne drži. Različne skupine vidijo samo svojo resnico in svoj prav. Vsak zahteva samo zase. Žal tudi moji partnerji v koaliciji. To mi je tuje. Vidim dolžnost do drugih ljudi pred pravico," je poudaril. 

"Prvič imamo uravnotežen proračun. Javni dolg se bo znižal na 70 odstotkov. V državo smo pripeljali tuje investitorje, ki odpirajo nova delovna mesta. Z mrtve točke smo premaknili drugi tir." (Miro Cerar)

Cerar bo, kot je zatrdil, do izvolitve nove vlade skrbel, da bo vlada opravljala tekoče in nujne zadeve ter da bo Slovenija mirna in stabilna. Ali bodo volitve, ki sledijo, redne ali izredne, pa bo odločil predsednik republike, ki ga bo Cerar v četrtek seznanil z odstopom.

Cerar je prepričan, da današnja odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru ni dobra za Slovenijo. Drugi tir je po njegovih ocenah ključen projekt za razvoj. "Dokler bom imel možnost, si bom z vso silo prizadeval, da ta projekt izpeljem," je poudaril. Ob tem je izrazil presenečenje, da je vrhovno sodišče v manj kot treh urah po njegovem pričanju izreklo svojo odločitev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.