Marcel Štefančič jr.

30. 3. 2018  |  Mladina 13  |  Kultura  |  Film

Peter Zajec

Peter Rabbit, 2018, Will Gluck

zadržan

Kmetija.

Peter Zajec – posnet po otroških zgodbah Beatrix Potter (pred desetimi leti ste jo videli v filmu Miss Potter) – je napol igrani, napol animirani film, toda fotorealistični Peter Zajec ni Paddington. Bolj ciničen je, celo sadističen. Ne brez razloga: pred nami je slika razrednega boja. Peter se namreč s svojimi zajčjimi tovariši ilegalno prehranjuje na McGregorjevi kmetiji, kar McGregorju (Sam Neill), ki »bogastva« noče deliti, para živce in dviguje pritisk. Ko od vsega hudega omahne (mrtev in bel), kmetijo prevzame njegov ošabni in prenapeti nečak, prav tako McGregor (Domhnall Gleeson), ki razredno vojno – ljudje proti zajcem – nadaljuje, toda ko se zagleda v krasno sosedo (Rose Byrne), sicer umetnico, v grozi ugotovi, da ima pri njej tekmeca – zajca!

Ne, ne namigujemo na bestialnost, bodo rekli – reči hočemo le, da bi bilo lepo, če bi se ljudje in živali bolje razumeli. Žaba se v pravljicah na koncu prelevi v princa – tu pa zaman čakate, da se bo zajec prelevil v Lenina, kakor tudi zaman čakate, da se bo »zoofilična« Rose Byrne prelevila v Bodil Joensen. Film je pač za otroke. A po drugi strani – otroci nimajo pojma, kaj se skriva med vrsticami, za »skrivna seksualna sporočila« v Disneyjevih animacijah pa tudi še niso slišali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.