IK, STA

 |  Svet

Kdo vse izvaja skrajno medijsko cenzuro?

Odbor za zaščito novinarjev (CPJ) je objavil seznam držav, ki na področju medijev izvajajo skrajne ukrepe

© Geralt / Pixabay

Eritreja je najslabša država na svetu, ko gre za cenzuro medijev. Skrajne ukrepe na področju medijev poleg tega izvaja še devet držav, med njimi Kitajska, Severna Koreja ter Savdska Arabija in Iran, navaja Odbor za zaščito novinarjev (CPJ). Za medijsko svobodo najslabši režimi vladajo Eritreji, Severni Koreji in Turkmenistanu. Tam so mediji "trobilo države, neodvisno novinarstvo pa se izvaja v izgnanstvu", izpostavlja poročilo te nevladne organizacije s sedežem v ZDA.

Preostale izmed deseterice najslabših režimov za medije pa "za utišanje neodvisnega tiska uporabljajo kombinacijo očitnih taktik, kot so nadlegovanje in samovoljno zapiranje novinarje, ter bolj sofisticiranega nadzora in ciljnega vdiranja v računalnike", dodaja poročilo, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Poročilo Savdsko Arabijo, Kitajsko, Vietnam in Iran izpostavlja zaradi "zapiranja in nadlegovanja novinarjev in njihovih družin, prav tako pa izvajajo digitalni nadzor in cenzuro na internetu in družbenih medijih".

V Eritreji, najslabši državi, ko gre za cenzuro medijev, država glede na ugotovitve CPJ ohranja monopol nad radijskimi in televizijskimi postajami ter alternativnimi viri informacij za novinarje, kot so internet ali satelitske postaje. Režim tam nadzira tudi spletne storitve.

Eritreja ohranja monopol nad radijskimi in televizijskimi postajami ter alternativnimi viri informacij za novinarje, kot so internet ali satelitske postaje. Režim tam nadzira tudi spletne storitve.

V Severni Koreji je aktualni voditelj Kim Jong-un še zaostril ukrepe za blokiranje radijskih signalov, vključno z uporabo napredne opreme za zaznavanje radijskih signalov, vse z namenom ljudem preprečiti širjenje informacij.

V Savdski Arabiji pa se je že tako represivno okolje za medije pod prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom še močno poslabšalo, navaja poročilo.

Kitajska pa ima najbolj sofisticiran sistem za izvajanje cenzure na svetu. Kitajske spletne uporabnike glede na poročilo blokira "veliki požarni zid", oblasti nadzirajo tako domače medijske mreže kot tuje novinarje.

CPJ je seznam za medijsko svobodo najslabših držav na svetu sestavil na podlagi več dejavnikov. Pregledal je na primer, kakšne so omejitve glede zasebnih ali neodvisnih medijev, kakšna je kazenska zakonodaja glede obrekovanja, kolikšne so omejitve v zvezi s širjenjem lažnih novic, pa tudi v kašnih meri se izvaja blokiranje spletnih strani in nadzor oblasti nad novinarji ter kakšne so zahteve glede medijskih licenc.

"Z internetom bi morala cenzura postati neuporabna, a to se ni zgodilo," je ob objavi poročila povedal izvršni direktor CPJ Joel Simon.

"Več držav, v katerih se izvaja najostrejša cenzura, je zelo dobro omreženih, z aktivnimi spletnimi spletnimi skupnostmi. Te vlade za dušenje nezadovoljstva in nadzor medijev kombinirajo staromodno brutalnost z novimi tehnologijami, ki jih pogosto kupujejo od zahodnih podjetij," je dodal.

Med desetimi državami, v katerih vlada strogo nadzira medije, poročilo CPJ navaja še Ekvatorialno Gvinejo, Belorusijo in Kubo.

Navaja pa tudi, da so v drugih državah, vključno z od vojne razdejanimi Siriji, Jemnu in Somaliji, "razmere za medije izjemno težke, a tega ni mogoče pripisati izključno vladni cenzuri".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.