|  Mladina 12  |  Konzum

Gostilna Na placu, Kazlje

Tour de Kras: pri novem šefu

  • ocena: 3 / 5

pobje na šanku

pobje na šanku
foto: Pastirica

Do Kazelj pridete iz Štorij oziroma Senožeč, iz Sežane ali iz Štanjela, Na placu podkurijo pod ponvami okoli poldneva in ugasnejo okoli desetih zvečer, uro gor ali dol, ob torkih in sredah pa se držijo bolj doma. Telefon: 05 768 60 60.

Specialitete:

mošnjički s panceto, žrebičkova pljučna, solata z vrta. Pozor, smetana!

Vina:

piten Coljin sauvignon, verodostojen teran od soseda in izbira buteljk za bolj prefinjene goste. Žganjeljubi se bodo težko odločili med množico napojev, a svetovati je slivovko.

Slehernik bi Na placu zlahka pospravil za okoli 40€ na osebo.

Ravno zadnjič smo se pojali po Krasu iščoč kapljico terana, da poplaknemo okus, ko nasedemo na šank Na placi. Se ni reklo včasih N'placi in ponujalo kraške jedi, odkod hecna zmes sodobne in mnogo starejše gostilniške opreme? Dobro, verjetno gostje, na katere tudi s poimenovanjem jedi in dvojezičnim jedilnim listom računa novi lastnik, niso znali izgovoriti tistih treh soglasnikov skupaj, verjetno tudi Kraševci stremijo k napredku. Ampak kako se, medtem ko še v Istri vijejo roke zaradi pomanjkanja, tu obnesejo tartufi, kaj je v mošnjičkih in tortelonih in ali Na placi še držijo štreno, ki jo je s strokovno obdelavo žrebičjega mesa napeljala prejšnja posadka? Ker Ilovarjev trio ceni svoja prebavila, seveda ni takojci popadel kraških tartufov, držal se je trdnejših postavk, a vseeno vknjižil nekaj spornih momentov. Šef in obenem glavna kuhalnica Na placi, dobrodušen možak, ki celo stopi do gostov in z njimi spregovori besedo ali dve, lahko za uvod postreže s pršutom bližnjega kombinata, krasnim ovčjim in bledikavim kravjim sirom ter veliko pretenko rezano žrebičkovo salamo. Lahko tudi razvedri z izbiro odprtega vina, priloži dostojno govejo juho z zdrobovimi cmoki in kot putrček mehak ter z mero zapečen steak od žrebičkove pljučne, lepo zabeljen pražen krompir ter radič z vrta. Toda nekateri najbolj sporni momenti, tam, kjer šef maliči jedi s smetano, v od divjih špargljev hudo grenki zelenjavni juhi oziroma bebipapi in, ježeš, v divjačinskem golažu, tam, kjer po navdihu in dostikrat neumestno začinja jedi s tartufato, rožmarinom, majaronom, timijanom, kažejo, da je na delu močna moška roka. Čeravno je pri kuhariji ceniti, kadar se kdo rad z njo ukvarja, čeravno je dobrodošlo, da ljubiteljstvo prerase v poklic, se nekatere razvade težko odpravijo same. In bodo morali Na placi, tudi kar se tiče prekanjenih in z delikatesami dobro seznanjenih italijanskih gostov, na tenko umeriti okus in si nabrati izkušenj. Navsezadnje na evropskem Krasu ne manjka ne paralel ne vzorov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: