Ivan Ilovar

17. 6. 2011  |  Mladina 8  |  Konzum

Izletniška kmetija Pri Mehačku, Setnica

Na planincah

  • ocena: 4 / 5

planinci

planinci
foto: Rudi Jazbec

Nekako najdite Polhov Gradec in zavijte proti graščini in naprej navzgor, dokler ne zmanjka asfalta. Pr Mehačk najraje strežejo pohodnikom konec tedna, če se izgubite, pokličite 01 3645 581.

Specialitete:

domač kruh, telečja obara, krvavice, pehtranova potica.

Vina:

renski rizling za špricerje, cvičk in teran. Po turi se lahko okrepčate s sadjevcem, izvrstno medico, orehovčkom ali brinjevcem.

Šli smo se planince za malo čez 15 € po osebi.

Spričo vse bolj kilavih zim tudi zimske radosti ne teknejo tako, kot bi lahko, zatorej se ni preveč čuditi pomanjkanju zanimanja za koline, ki so povrhu vsega daleč od trendovske ali zdrave prehrane. Ampak na kmetiji Pri Mehačku, osemnajst ovinkov nad Polhovim Gradcem in par ligamentov pod Grmado, so koline še vedno v igri in teknejo tudi, če se tja, do konca asfalta, pripelješ z avtomobilom, brez obveznih palic za nordijsko hojo. Teknejo - malo zaradi čistega zraka in piša s planinc, malo zaradi prisrčnega vzdušja v koči in malo zaradi kakovosti. No, tekne tudi domač kruh iz krušne peči, sveže nastrgan hren in bera suhih mesnin, ki jih kmetija s klobasami vred nabavlja pri kar kompetentnem mesarju. Tako daleč od Primorske se je seveda izgubil smisel za joto, ki je kljub temu, da se je po gostoti in končnem vtisu bolj približala segedinu, presenetila s kislostjo zelja, telečja obara z zdrobovimi knedlji pa bi lahko brez tistega ščepa šetraja preveč takojci obveljala za pojem planinske enolončnice.

A pozor! Planinci, ki prisopihajo do Mehačka, so hudo lačni in temu so prilagojene tudi porcije. Ki so se Ilovarjevemu septetu tokrat otepale le spričo anemične pečenice, splaknjenega zelja in repe, medtem ko sta krvavica in kuhana klobasa šli s pitnim vincem hitro v promet. Mehačk morda ni mesto, kjer bi se prepuščali etno pustolovščinam, zato pa streže pošteno, preprosto košto za začetno stopnjo. Njegova rahla in sočna pehtranova potica pa itak trga pumparice.