Ivan Ilovar

17. 6. 2011  |  Mladina 6  |  Konzum

Ošterija Debeluh, Brežice

Pri najboljšem izvozniku

  • ocena: 5 / 5

tortica

tortica
foto: Pastirica

Debeluh oddaja omamne vonjave v središču Brežic, če ne boste zaznali odkod, povprašajte domačine ali prej pokličite številko 07 496 10 70, od poldneva do desetih zvečer, ob nedeljah pa le do štirih popoldan.

Specialitete:

kajmak, žrebičkova pašteta, tenko ali debelo narezano ali mleto mesovje z žara, tudi argentinska govedina, jagenjček ali žrebiček, gosja jetra, prebranac.

Vina:

nekaj odprtega in nekaj buteljčnega vina na kozarce, sicer pa ponudba, ki seže tja do prestižnih znamk in vsot. Krasna vilijamovka, blaga slivovka ter zbirka konjakov za petične.

Pri Debeluhu smo pomazali do zadnjega za okoli 60 € po osebi.

O Debeluhu je na sestanku ožje celice Konzuma poročala članica, ki bere časopisje in vso pot do Brežic smo se spraševali, kaj dela na tem koncu tako fina oštarija ter kako, da je nismo zavohali, ko smo se pojali po Bizeljskem. Vonj Debeluha morda ne seže daleč, je pa zato toliko bolj prediren in vabljiv, vonj po ognju in žaru, ki se zaleze v nosnice le poredko v domovini. Čeprav ima Debeluh platnene prte in prtičke, fino posodje in steklenino in pri sebi doma razstavlja prestižne konjake in vina, pa je tisti ponedeljek glavnina njegove pretežno hrvaške klientele prišla zmazat nekaj, kar si snobovski jedci težko predstavljajo v istem zaklepaju. Čevapčiče, pleskavice, vešalice, uštipke, kakšen prebranac, žlico kajmaka in kos s tucano papriko potresenega kislega zelja, pač tradicionalni srbski - Debeluh pravi balkanski - scenosled, ki krepi dobro voljo in aorto.

Banalno? Morda bi bilo, ko bi bila kakovost omenjenih specialitet samoumevna in bi se za vsakim vogalom našla dobra etnična oštarija. Tako pa je Debeluh že s svojim, sicer hrvaškim kajmakom, zaskorjenim prebrancem in mleto junetino, osnovo zalogajev, ki kar spolzijo po grlu in po katerih se ne spahuje še dolge ure po zaužitju, daleč prekosil konkurenco. Za nadgradnjo so kosi na žaru popečenega mesa, tenke, slastne rezine žrebička ali pljučne za predjed, večji, sočni kosi za glavno, vsekakor pa bo vsakemu krvoloku žal, če ne bo posrebal tortice iz nasekljanega tatarca, popečenih gosjih jetrc in spenjenega prepeličjega jajca. Tudi kadar se nameni streči petičnejšim okusom, Debeluh ohrani trezno glavo in stavi le na svoje obvladovanje žara in prvovrstne sestavine, ne šušmari z omakicami in ne utruja z začimbami. Prijetna družinska oštarija z dvemi ali celo tremi vižami in cenovnimi razredi - "jedi z žara", jedi s ponvice in z žara za gospodo in prestižna vina za ultra gospodo. Od do. Je upati, da sčasoma ne izgubi prvotne namembnosti.