Ivan Ilovar

17. 6. 2011  |  Mladina 39  |  Konzum

Gostilna Čubr, Križ pri Komendi

Na pilotskem projektu

  • ocena: 4 / 5

čubrov portal

čubrov portal
foto: Pastirica

 

Križ najdete med Mostami pri Komendi in Kamnikom, Čubr pa se je ustalil nasproti vaške cerkve in se priporoča gostom od poldneva do desetih zvečer, razen ob nedeljah in ponedeljkih, ko pili recpture. Telefon: 01 834 11 15.

Specialitete: 

domač kruh in polnozrnati grisini; tradicionalna kranjska košta ali sezonsko ubrani slow scenosled.

Vina:

pest odprtih vin in pest buteljk, ki jih tisti dan točijo po kozarcih, sicer pa polna stalaža znanih vinarjev. Žganjeljubom se bo krasno spahnilo po šilcu prvovrstnega tazelenega.

Za en običajni in dva slow scenosleda smo odšteli okoli 50 € po osebi.

Ker smo pri Čubru že bili in cenili, da gre za eno izmed obljubljanskih oštarij, ki strežejo s preverjenim sporedom šniclov, pohanih pišk in pečenk, nas je tembolj požgečkalo pismo zveste bralke, v katerem je bilo govora tudi o "odličnem slow foodu". Mnogokrat po krivici izrabljana zloženka seveda lahko pomeni to ali ono, posebej če si je z vsemi obveznimi pritiklinami vred ne lasti katero od tukajšnjih slow omizij, ampak zasigurno gre vsaj za znamenje, da oštir išče novih poti. Le-teh sprva ni opaziti ne v Čubrovi notranjosti ne na jedilnem listu, kjer kraljujejo uveljavljene postavke, zato pa zadiši po novem, ko v jedilnico zapelje voziček s peninami in ko jame za protokol zadolženi natakar naštevati, kaj vsebujeta mesni in ribji, sedem hodov obsegajoča scenosleda. Scenosleda, postrežena v primernem tempu in količini, z nujnimi opombami in brez odvečnih govoranc, a z zevajočo praznino, kjer bi morala vrsto grižljajev iz kuhinje spremljati vrsta izbranih vin. Vina si resda, z malo sreče in pameti, izbereš iz dnevne ponudbe buteljk, ki jih strežejo po kozarcih, ali pa sežeš po odprtih, ampak...

Ampak ostaja vtis, da je Čubr zaenkrat še pri pilotskem slow projektu, ki se bo razvijal glede na odziv gostov. Odziv pa utegne nihati od navdušenja nad bero svežega domačega kruha in juh - bistra ribja, goveja z mesnim žlikrofom, jurčkova s koščki krompirja - preko zadovoljstva zaradi veščega rokovanja z rižotami in ričotami do čudenja, kako se tako skrbni kuhalnici primeri, da tako, v solati s krompirjem in jajcem, razvrednoti lisičke in da speče tako suh telečji filet, ocvrt žajbelj in bučkin pire gor ali dol. A razvrednotenja in nerodnosti in tudi velikopoteznost s smetano so kljub vsemu redkeje na sporedu od posrečenih kombinacij, in če je vzeti v zakup trdnost uveljavljenih atrakcij, ki jih je preverjal ata, je Ilovarjev trio par prestav od Ljubljane užival v mestni košti po vse prej kot mestnih cenah. Morda pa se obnese.