Foto Borut Peterlin

15. 7. 2011  |  Mladina 28  |  Kultura  |  Portret

Alenka Slavinec, fotografinja

... o svoji razstavi "LJUBEZEN V NAS/SLOVENIA IN US - Lipizzaner Lipizzaner Horses", na kateri je v Viteški dvorani Križank na ogled postavila 20 fotografij lipicancev, ki so jih navdahnili prelomni dogodki 20-letne zgodovine naše države.

© Borut Peterlin

“Narava in dom sta zame vir ljubezni, vsega notranjega nemira, radovednosti in želje po ustvarjanju, odkrivanju in čutenju. Življenjske izkušnje in misli gradijo poti, odpirajo vrata v globine duše in spontano ustvarjajo povezave, ki se čutijo in zlijejo v fotografiji, odličnem zapisu notranjega doživljanja trenutka, reflektiranega v resničnosti.

Fotografija je zame strast in medij izražanja skozi barvo, kompozicijo, simfonijo pomenov, združenih v igri svetlobe in teme, ki se preliva od črne v belo kot lipicanec, ko odrašča. V projektu SLOVENIA IN US - Lipizzaner horses sem združila čutenja nacionalnega ponosa, ljubezni, zavedanja svobode, lepote kulturne dediščine, doživljanja lipicanca v naravnem okolju, ki je zame pravljično lepo in mistično, kot je mistična 431-letna zgodovina tega konja.

Srečna sem, da živim življenje v tem trenutku in prostoru, da imam moč izbire in privilegij sodelovanja z drugimi umetniki, Sanjo Veličković, Žanom Tetičkovičem, Srečkom Molkom. Srečna sem, da razstava potuje po svetu, tako kot jaz, in da si jo lahko ogleda moja družina, prijatelji in vsi, ki me podpirajo na moji poti ustvarjanja. Iskrena hvala.”

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.