Borut Mekina

 |  Mladina 21

Podmazovanje Patrie

Finska policija ima informacijo, da je bil nekdo v Sloveniji »nagrajen« z več kot tremi milijoni evrov podkupnine

21. junija 2006 je Patria pred GZSjem razstavila osemkolesni oklepnik. Na fotografiji: Ivan Črnkovič, direktor Rotisa, Heikki Hulkkonen iz Patrie, Jorma Wiitakorpi, direktor Patrie in Franjo Bobinac, direktor Gorenja

21. junija 2006 je Patria pred GZSjem razstavila osemkolesni oklepnik. Na fotografiji: Ivan Črnkovič, direktor Rotisa, Heikki Hulkkonen iz Patrie, Jorma Wiitakorpi, direktor Patrie in Franjo Bobinac, direktor Gorenja
© Bobo

Ime mu je Kaj Björkqvist. V sagi, morda celo kriminalki o slovenski trgovini z orožjem je sredi tega meseca dobil glavno vlogo. Ima tudi temu primeren naziv: je glavni preiskovalni inšpektor policije v državi, ki je znana po najbolj brezkompromisnem odnosu do klientelizma in korupcije. Mednarodni javnosti se je razkril prejšnji teden, ko je tudi Fince presenetil s še nerazkritim številom preiskanih hiš in nerazkritim številom zaslišanih uslužbencev največjega finskega orožarskega podjetja Patria. To je osumljeno, da je do posla v Sloveniji, pravzaprav do največjega nakupa orožja od osamosvojitve države prišlo s podkupovanjem. Jasno, da na kocki nista samo nakup 135 oklepnikov in ugled Patrie, ki računa, da bo svoja vozila prodala še drugim vzhodnoevropskim državam, članicam Nata. Na kocki je predvsem kredibilnost slovenske države, ki oklepnike kupuje.
Björkqvist, ki se očitno zaveda kočljivosti položaja, v katerem se je znašel, minule dni ni bil pripravljen razkrivati podrobnosti. Več od tega, da so nekateri finski državljani osumljeni podkupovanja pri slovenskem nakupu oklepnikov 8 x 8, slovenska in finska javnost nista izvedeli, zato ni bilo jasno, kaj imajo Finci v rokah. Tudi obrambnemu ministru Karlu Erjavcu je pošla siceršnja odločnost, s katero je mesece in mesece zatrjeval, da je bil posel speljan zakonito in transparentno in da so očitki ter kritike na njegov račun predvsem politično spodbujeni. Sedaj velja geslo: počakajmo, da Finci končajo preiskavo in predstavijo podrobnosti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.