Staš Zgonik

 |  Mladina 22  |  Ekonomija

Zvezde: Krajnčar Niko

Storilec najhujšega kaznivega dejanja v hrvaškem nogometu v Angliji doživlja drugo pomlad. V vlogi standardnega člana prve postave Portsmoutha je osvojil pokal FA. Glede na padajočo formo Dinamovega Luke Modrića in poškodbeno odsotnost brazilskega Hrvata Eduarda je glavni adut naših južnih sosedov na Euru.
Sina velikega Zlatka Krajnčarja so pri šestnajstih letih predstavljali kot bodočega vladarja nogometnih zelenic Zidanovega kova. Takrat je že zaigral v članski postavi Dinama, dve leti zatem pa je - pod vodstvom Miroslava Blaževića - postal najmlajši kapetan zagrebškega kluba v zgodovini. V isti sezoni je Dinamo osvojil domači naslov, Niko pa je bil razglašen za najboljšega igralca lige. Hrvaška javnost je izvajala hud pritisk na takratnega reprezentančnega selektorja Otta Barića, naj Kranjčarja vendar uvrsti v ekipo, a je reprezentančni debi dočakal šele, ko je poveljevanje »vatrenim« prevzel njegov oče. Ta ga je kljub nekaterim ne ravno sijajnim predstavam obdržal v prvi enajsterici, kar je kmalu sprožilo očitke o nepotizmu.
Sočasno je Kranjčar skupaj z Dinamom zašel v krizo. Sezona 2004/05 je bila najslabša v klubski zgodovini. Oče ja za njegove slabše nastope krivil trenerje. Po številnih govoricah o prestopih v Milan, Barcelono in podobno je naredil nezaslišano. Ob pomoči finančnega vložka zasebnih investitorjev je prestopil naravnost v splitski Hajduk, kar je bil nogometni in medijski dogodek leta na Hrvaškem. Dinamovi navijači njegove poteze, primerljive s prestopom Luisa Figa iz Barcelone v Real, niso sprejeli ravnodušno. Pred domom njegovih staršev so gorele modre sveče v spomin na umrlo čast. Zaradi njegove prevelike teže so se pojavljali prašiči, oblečeni v Hajdukov dres.
V Hajduku se sprva ni najbolje znašel. Po porazni klubski sezoni 2005/06 pričakovanega ni pokazal niti na svetovnem prvenstvu. Njegov oče je izgubil službo selektorja, naslednik Slaven Bilić ga je na prvih tekmah posadil na klop. A se je položaj izboljšal v naslednji klubski sezoni, ki jo je kljub številnim govoricam začel pri Hajduku, kjer pa je ostal le do konca avgusta. Takrat je splitski klub od angleškega Portsmoutha zanj dobil največji znesek v klubski zgodovini.
V prvi angleški sezoni se še ni prav navadil na tamkajšnji slog igre in ni imel želenega učinka, a so mu v klubu, da bi ga odvrnili od morebitnega prestopa v Francijo, vseeno zvišali plačo. In med pravkar končano sezono se je že videlo, zakaj. Brez odvečnih kilogramov je Kranjčar svojim vrlinam končno spet dodal tudi zadostno hitrost in okretnost. Še eno sezono ga bodo v Portsmouthu težko zadržali, saj naj bi se zanj zanimali največji angleški klubi, najresneje Arsenal.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.