Damjana Kolar

18. 9. 2008  |  Mladina 38  |  Kultura

William Shakespeare: Vihar

Pravljična komedija v koprodukciji treh gledališč in Cankarjevega doma

/media/www/slike.old/mladina/pzapoved38.jpg

© Matej Kristovič

Vihar je Shakespearov gledališki testament, zadnja igra, po kateri se je umaknil v rodni Stratford ob reki Avon. Gre za mojstrsko odrsko poezijo, polno zapletov in preobratov, ki povezuje prvine tragedije, romantične komedije in pravljičnosti. Na čarobnem otoku Prospero, Miranda, Kaliban in zračni duh Ariel ustvarjajo utopični svet, v katerem se prepletajo preteklost in prihodnost, stari in novi svet, idealizacija in realnost. Predstavo, ki je nastala v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča, SNG Drame Maribor, SSG Trst in Cankarjevega doma, režira Vito Taufer, ki se po uspešnici Sen kresne noči ponovno loteva angleškega dramatika v domiselni priredbi Andreja Rozmana - Roze. Mariborska premiera bo 19. septembra na velikem odru SNG Maribor, ljubljanska pa 29. septembra v Cankarjevem domu.
Več o projektu nam je povedala Uršula Cetinski, izvršna producentka in dramaturginja Viharja: “Kadar Taufer režira Shakespeara, se lahko zgodi marsikaj. Za Vihar pravijo, da je pravljična komedija. Po tleh se plazijo pošasti, po zraku frčijo duhovi, vile in vilinčki prhutajo po puščobnem otoku, vse skupaj pa prežema zgodba o oblasti, o izgubi oblasti, manipulaciji, kaznovanju, odpuščanju, pa tudi o ljubezni. Lepa kombinacija igrivosti in krutosti. Janez Janša je scenograf in kostumograf, Andrej Goričar skladatelj, Branko Potočan koreograf, na odru pa skoraj štirideset igralcev in baletnikov. Vse skupaj producirajo štirje producenti, ki so sodelovali, ne da bi se sprli. Magično!”

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.