Goran Kompuš

16. 4. 2009  |  Mladina 15  |  Kultura  |  Plošča

New Wave Syria: Hello, Yes

2009, Cheap Tunes Records

+ + + + +

Domače sredinske glasbene produkcije ni prav veliko, še manj je tiste na sledi aktualnih svetovnih trendov. Kot da bi v Podalpju veljala neka druga logika, ki namesto svežine in inovativnosti zapoveduje recikliranje prežvečenih vsebin. Albumi, s katerimi bi slovenski ustvarjalci uspešno reflektirali modne zapovedi, so prej izjema kot pravilo (še takrat gre navadno za obrobne muzike, namenjene ozkim publikam), klepanja misli o domačih glasbenih dosežkih pa najpogosteje terjajo patriotsko prizanesljivost. Seveda tudi tu obstajajo izjeme in ena takih je prvenec elektropop dvojca New Wave Syria, ki je pred nedavnim luč sveta ugledal pri založbi Cheap Tunes Records. Prodorna znamka, pod katero se je (za zdaj) združilo pet raznorodnih zasedb iz osrednje Slovenije, se spretno izogiba okorelim postopkom konvencionalnih založnikov in svojo vitalnost gradi na entuziazmu kopice zanesenjakov. Pohvale vredna je predvsem njihova žanrska neobremenjenost. Zajemajo širok razpon muzik, skupni imenovalec pa si postavljajo v aktualnosti, inovativnosti in kreativnosti. Skozi prizmo svetovnih trendovskih smernic trenutno najaktualnejše vsebine z raziskovanjem prostora med elektronskim eksperimentiranjem in mainstreamovsko plesno glasbo ponuja prav New Wave Syria, dasiravno pri oznaki »plesno« ostaja manjši pomislek. Melanholično-nostalgična podstat glasbo bolj kot v prid plesnega razvrata nagiba k spokojnemu sanjarjenju, kar najbrž lahko razumemo tudi skozi praviloma introspektivno nrav muzik, ki jih Urša in Rok navajata kot navdih. V kombinaciji hrupne, v shoegazenju povaljane melodike, repetitivne hipnotične, na IDM-u, hiphopu in technu temelječe ritmike ter efektiranega, nevsiljivega vokala spretno združita kontrastno razpoloženjsko paleto. Po raztegljivih, občasno zamegljenih in zgoščenih elektro-ambientalnih zvočnih krajinah se z roko v roki valjajo energičnost in zadržanost, družabnost in osamljenost, veselje in mračnost. Dvojec spretno poišče kompromis med analognim-synth-ritem-mašinskim eksperimentiranjem in pop senzibilnostjo. Tu navduši z glasbeno zrelostjo. Ne ustraši se zvočnega avanturizma na eni niti pop estetike na drugi strani, pač pa spretno izkoristi prednosti obeh in jih vpne v svežo, razgibano, za trendovsko otopelo slovensko glasbeno sceno povsem netipično zvočno ekskurzijo, ob kateri se ušesa našpičijo tudi pri pogosti uporabi.

Dvojec New Wave Syria, antidepresiv za trendovsko otopelo slovensko glasbeno sceno.

Dvojec New Wave Syria, antidepresiv za trendovsko otopelo slovensko glasbeno sceno.
© © Cheap Tunes Records

Zanimivost glasbenih vsebin New Wave Syria nadgradi še z vedno aktualnejšim distribucijskim načinom, saj je album Hello, Yes na Cheap Tunesovi spletni strani v celoti dostopen v obliki brezplačnega downloada. Gledano skozi prizmo celostnega izdelka gre torej vsekakor za spodbuden prijem, po katerem bi se lahko zgledoval marsikateri domači glasbeni nadobudnež.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.