Deja Crnović

 |  Mladina 23  |  Kultura

The Killers v lučkah ...

... in Eskobars, ki jih je prekinila policija

Pevec skupine The Killers Brandon Flowers

Pevec skupine The Killers Brandon Flowers
© Arhiv ITAK Džafest

Da domače loge kdaj obišče tudi kakšen mega uspešen bend, ki ni tik pred upokojitvijo, je vedno razveseljivo. The Killers imajo za seboj res že tri albume, vendar so šele z zadnjim, morda nekoliko presenetljivo, dosegli prave razsežnosti stadionskih bendov. Ali bi toliko ljudi drlo na hipodrom Stožice, če ne bi večine vstopnic razdelili brezplačno, sicer ni povsem jasno, a v vsakem primeru je bila množica zbranih za slovenske razmere pohvalna in se verjetno lahko kosa z najstniškimi spektakli, čeprav v Stožicah ni manjkalo niti takšne populacije.
The Killers so očitno zvesti učenci svojih starejših stadionskih kolegov, pri katerih so nabirali kilometre kot predskupina. S skrajno kičastim odrom, palmicami in drugo lasvegaško navlako so koncert izpeljali profesionalno, a zato morda malo preveč predvidljivo. Zdelo se je celo, da se jim je komunikacija z občinstvom zdela povsem odveč, saj so svoje hitiče odigrali brez prekinitev, v kakršne običajno zapadejo frontmani tovrstnih bendov. Res je tudi, da Brandon Flowers še zdaleč ne premore karizme kakšnega politično ozaveščenega Irca, je pa zagotovo lepo postrižen, obrit in verjetno povoskan po prsih, skratka, kot da bi ravnokar pobegnil iz kakšnega boybanda. A je lepo presenetil: v nasprotju s posnetki koncertov, ki smo jih lahko videli na glasbenih televizijskih postajah, Flowers tokrat ni izgubil glasu in ni fušal. Čisto spodobno je odpel repertoar treh albumov, pri komadu Sam’s Town smo dobili celo klavirsko verzijo, ki so jo prvič zaigrali na koncertu na Abbey Road, komadi z zadnjega albuma, na katerem pred kitarami prednjačijo sintetični zvoki, pa so zveneli veliko bolj rockersko. Spaceman, novejši hit, se je tako izkazal za enega bolj udarnih. Kljub temu je koncert gradil na prvih dveh albumih, na hitih, kot so Mr. Brightside, Bones, Jenny Was a Fiend of Mine in When You Were Young, ki je zaključil malo manj kot 90-minut trajajoči koncert.
Tako so nas ob pol enajstih poslali domov, medijski šotor pa si je obetal še nastop zmagovalcev natečaja organizatorjev, primorskih mladcev Eskobars. Blizu polnoči so svoj nastop komajda dobro začeli, ko so jih organizatorji že poslali z odra, češ da policija zahteva prekinitev hrupa, saj se jim je dovoljenje izteklo že ob polnoči. In to kljub temu, da se jim je na odru pridružil sam kitarist Killersov Dave Keuning, ki na koncu ni zaigral niti tona. Tako so Eskobars v svoji Pete Doherty maniri odigrali le nekaj poskočnih, preden so skupaj z občinstvom glasno protestirali zaradi prekinitve. Morda bi bilo res bolje, da bi organizatorji plačali kazen.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.