Staš Zgonik

 |  Mladina 29  |  Družba

Nanotehnologija v praksi ...

... in na prodajnih policah

/media/www/slike.old/mladina/nanotehnologijaokvirbelinka.jpg

Za zdaj je na trgu nekaj več kot 600 nanotehnoloških izdelkov. Veliko avtolakov, s katerimi so prevlečeni novi avtomobili, ima primešane nanodelce, ki pomagajo ščititi barvo pred poškodbami. Tudi slovenski proizvajalec premazov Belinka Belles v nekaterih svojih premazih za les že uporablja nanodelce. Večina zaščitnih krem za sončenje vsebuje nanodelce, ki pomagajo ščititi kožo pred UV-žarki. Pojavljajo se tudi z nanodelci prevlečene leče za očala, pa tekstil, saj naj bi nova tehnologija zagotavljala daljšo življenjsko dobo. Dobiti je mogoče povoje za rane z izboljšanimi protibakterijskimi lastnostmi. In tako dalje.
Še veliko več izdelkov, pri katerih se uporablja nanotehnologija, pa preizkušajo. V medicini naj bi nanodelci pripomogli k učinkovitejšemu odkrivanju, zatem pa tudi zdravljenju bolezni. Na tem področju je dejavnih tudi več ustanov v Sloveniji. Nanodelci naj bi bili potencialno uporabni za zmanjševanje onesnaževanja okolja, s tem, da bi nase vezali onesnaževala. Nanotehnologija naj bi omogočala napredek še v proizvodnji, shranjevanju in učinkovitejši rabi energije, pa tudi v informacijski tehnologiji. Seveda se za nanotehnologijo zanima vojska. Zagotovo nimamo vseh podatkov, vemo pa na primer, da ameriška vojaška agencija za napredne raziskave (DARPA) intenzivno razvija pripomočke za plezanje po ravnih navpičnih stenah, ki naj bi vojaku s popolno bojno opremo omogočali premagovanje pol metra navpične stene na sekundo, pri čemer si je za zgled vzela kuščarje in pajke.
Za zdaj se z nanotehnologijo po svetu ukvarja približno 2500 podjetij, vrednost trga z nanotehnološkimi izdelki pa naj bi bila na letni ravni okoli 40 milijard evrov. Pričakovana letna rast je 25-odstotna.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.