Deja Crnović

 |  Mladina 41

Borut Meško zapušča STA?

Direktor Veselinovič začel postopek za razrešitev

Borut Meško

Borut Meško
© Borut Peterlin

Po majskem pisnem opominu, ki ga je odgovornemu uredniku Slovenske tiskovne agencije (STA) Borutu Mešku izrekel direktor Bojan Veselinovič, ker Meško ni pripravil programa za spremljanje evropskih volitev, je v torek STA objavila, da je direktor začel postopek za razrešitev odgovornega urednika zaradi hujše kršitve obveznosti.
Kot je razvidno iz Veselinovičevega sporočila, je ta Meška dvakrat pisno pozval, naj pripravi program prilagajanja spremembam na medijskem trgu, prvič 22. julija, nato pa še 14. septembra letos. Ker se Meško na poziv ni odzval, ga zdaj čaka postopek pred razrešitvijo. Meškova neodzivnost v STA je postala že kar tradicionalna, saj se od imenovanja julija 2007 ni želel sestati s predstavniki novinarjev STA, čeprav so ga ti večkrat povabili na sestanek. Verjetno je precej zgovoren tudi podatek, da Meška ob imenovanju ni podprlo kar 88 odstotkov novinarjev, vendar pa njihovo mnenje ni bilo zavezujoče in Meško, sicer ustanovni član Zveze novinarjev in publicistov, je bil imenovan na predlog takratne direktorice Alenke Paulin, nekoč vidne članice SDS.
Paulinova in Meško sta si v času vodenja STA privoščila kar nekaj spodrsljajev, od brisanja že objavljenih povzetkov časopisnih člankov, ker naj bi bili žaljivi do Janeza Janše, do dodajanja »biografskih podrobnosti«, kot je bila tista v članku o predsedniškem kandidatu Danilu Türku, kjer so dodali, da je bil Milan Kučan, ki ga Türk zelo spoštuje, nekoč predsednik Zveze komunistov Slovenije.
Seveda bodo mnogi, na čelu z Meškovim združenjem, v razrešitvi najverjetneje videli politične pritiske, skoraj zagotovo pa se ne bo nihče od njih spotaknil ob njegovo neprofesionalnost.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.