5. 11. 2009  |  Mladina 44  |  Kultura

Urh Sobočan, ilustrator

... o projektu Vrnitev, ki združuje sodobno ilustracijo s tradicionalno čipko. Izbrana dela je nedavno v okviru Bienala neodvisne ilustracije predstavil v ljubljanskem lokalu Pri zelenem zajcu, vse do 25. novembra pa si jih lahko ogledate tudi na samostojni razstavi v Galeriji Krka v Novem mestu.

/media/www/slike.old/mladina/pstriptizurhb5.jpg

© Borut Peterlin

“Projekt ‘Vrnitev’ je bil zasnovan med mojim magisterijem na londonskem Central St. Martins Collegeu. Po strašnem domotožju in iskanju primerne estetike, v katero bi zavil svoje spomine, sem se naslonil na vizualni jezik, ki je v moji družini že več kot štiri generacije, čipko.
Vodila me je ideja, da bi obrt razrešil dekorativnih vzorcev, kajti doslej je 100 let tradicije in zgodb moje družine ostalo zamegljenih v prtičkih in zavesah, v oblikah, kjer se je avtor lahko izrazil samo z ornamentom, sojen pa je bil samo po izvedbi. Kot ilustratorju se mi je zdelo samoumevno, da avtor pusti osebni pečat in da je čas čipko preusmeriti v pripovedno obliko.
Pri projektu sodelujem z babico Ivo Sobočan, ki je odlična in priznana klekljarica. Projekt je bil sprva namenjen le zbližanju družine, a je kmalu požel zanimanje javnosti, intervjujema v priznanih revijah Crafts in Fibrearts magazine pa so sledile tudi prve razstave v tujini. Presrečen sem, da so izbrana dela iz projekta sedaj razstavljena tudi v kulturnem območju, kjer so zorela.”

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.