26. 11. 2009  |  Mladina 47  |  Kultura

Rahela Jagrič, režiserka

... o filmu Coming Home (Prihod domov), ki ga je posnela v tridimenzionalni tehniki. Film je bil zaključno delo podiplomskega študija filmske in televizijske režije v angleškem Bournemouthu, slovensko premiero pa bo doživel 28. in 29. novembra na Institutu Jožefa Stefana.

/media/www/slike.old/mladina/pstriptiz47_rahela_jagric_b5.jpg

© Borut Peterlin

“3D-renesansa, ki smo ji zaradi digitalizacije priča na začetku 21. stoletja, je več kot očitno preplavila filmski svet. Vsak večji studio je v letu 2009 naredil vsaj en tridimenzionalni film, filmski festivali na široko odpirajo vrata novi kategoriji, produkciji tridimenzionalnega filma pa se niso izognila niti največja hollywoodska imena, kot so James Cameron, Steven Spieldberg, Peter Jackson in Tim Burton. Ne samo novosti, ki jih prinaša 3D-renesansa, ampak tudi dejstvo, da ljudje živimo v barvnem, tridimenzionalnem svetu, kjer smo obkroženi s tridimenzionalnim zvokom, so me spodbudili, da tudi jaz ustvarim 3D-film in se preizkusim v odkrivanju filmskega jezika, ki je kljub častitljivi starosti šele v povojih evolucije ter nastaja s pomočjo novega ustvarjalnega orodja - globine. Snemanje tridimenzionalnega filma zahteva popolnoma drugačen tehničen pristop kot običajni film, zato se je v projekt vključilo tudi Stereoskopsko društvo Ljubljana, ki deluje na Institutu Jožefa Stefana. Strokovnost dr. Damirja Vrančiča in njegova tehnična podpora sta omogočili, da se je julija 2009, v žaru pionirstva, za vse sodelujoče pri filmu uresničila ‘avantura na z-osi’.”

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.