|  Mladina 24  |  Kultura

Janez Suhadolc, arhitekt

... o svojem ustvarjanju, ki je trenutno na ogled v ljubljanski Galeriji Ars. Gre za tri šahovske garniture, ki so zasnovane po značilnih motivih priznanih slovenskih arhitektov Vurnika, Fabianija in Plečnika.

/media/www/slike.old/mladina/pstriptizjanez_suhadolc_20100614_7523.jpg

© Borut Peterlin

“Jaz na svoje slovenstvo nisem čisto nič ponosen, tega ne razumevam kot kakšno posebno milost. Branje časopisov in revij me v tem prepričanju vsak dan sproti potrjuje. Vendar, če sem že Slovenec, in ne Perzijec, Hotentot, Nemec ali Brazilec, potem se mi zdi normalno, da se tudi v svoji umetnosti izražam po slovensko. Imam se za regionalista in tradicionalista. Svoje navdihe povezujem s slovensko umetnostno tradicijo, pri čemer še posebej izpostavljam genialno osebnost Jožeta Plečnika, ki je v svojem času prakticiral na Slovenskem slovenski arhitekturni stil. Za majhno pleme, kar Slovenci gotovo smo, je bilo to nekaj nepredstavljivega, mnogi večji narodi niso premogli kaj podobnega.
V Galeriji ARS v Ljubljani na Jurčičevem trgu razstavljam tri slovenske šahovske garniture, poimenovane po Vurniku, Fabianiju in Plečniku. Pri vseh treh sem skušal slediti nekaterim posebnostim v delu velike slovenske arhitekturne trojice.
Vse tri garniture so igralne. To pomeni, da je mogoče z njimi voditi šahovsko igro tako kot s kakšnimi drugimi standardnimi figurami. Izdelalo jih je podjetje NOJ iz Vnanjih Goric pri Ljubljani.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.