Jure Trampuš

5. 8. 2010  |  Mladina 31

Kaj je OMLT?

Inštruktorji in poveljniki na terenu

Poziranje patrulje slovenske vojske

Poziranje patrulje slovenske vojske
© Arhiv Slovenske vojske

OMLT je kratica za Operativno skupino za mentorstvo in povezavo (Operational Mentor and Liaison Team). Januarja 2010 je bilo aktivnih 64 OMLT-jev, v vseh petih provincah, v načrtu pa je še 19 novih. Med njimi tudi slovenski.
Glavne naloge OMLT-ja so usposabljanje, pomoč in nadziranje afganistanske vojske. V uradnih dokumentih ISAFA je zapisano, da je ena od nalog pripadnikov OMLT-ja zagotavljanje komunikacije med mednarodnimi silami in afganistansko vojsko, vključno z načrtovanjem vojaških operacij in usklajevanjem zračne podpore, kot tudi organiziranje podpore pri zdravstvenih evakuacijah.
Število afganistanskih vojakov naj bi do jeseni leta 2011 zraslo na 171.000 in ravno skupine OMLT-ja naj bi bile odgovorne za usposabljanje in nadziranje vojaških novincev. Podobno kot OMLT delujejo tudi ameriške skupine ETT (Embedded Training Teams). Teh je 76.
Glavni namen vojakov mednarodnih sil, ki sodelujejo v OMLT-jih, ni bojno delovanje. A tega ni možno izključiti. Marca 2009 so recimo avstralski inštruktorji patruljirali po terenu, ki naj bi ga nadzirala afganistanska vojska, padli so v zasedo in en avstralski vojak je bil ubit. Prav tako so letos aprila umrli štirje vojaki nemškega OMLT-ja, ki so skupaj s Švedi in Belgijci spremljali okoli 1000 afganistanskih vojakov in se zapletli v bitko s talibani. OMLT torej ne deluje le v učilnicah, pač pa tudi na terenu, kjer je možnost spopada in smrtnih žrtev visoka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.