5. 11. 2010  |  Mladina 43  |  Kultura

Arjan Pregl, slikar

... o svoji “Razstavi z razmeroma dolgim naslovom, sestavljenim iz devetih besed”. Njegove slike (ne pa tudi sam avtor) bodo v ljubljanski galeriji Equrna visele do 26. novembra.

/media/www/slike.old/mladina/pstriptiz20101025_0883.jpg

© Borut Peterlin

“Bilo je takrat, tistega jesenskega popoldneva, v četrtek, prejšnji četrtek, pravzaprav. Sedel sem. Zunaj je sijalo sonce, listje je padalo, v ateljeju pa ni bilo pretirano mraz. Prijel sem sedmo sliko po vrsti in jo položil na digitalno tehtnico. Številke so se nekaj časa bliskovito menjavale, od ničle je švignilo prek 400 in se na koncu ustalilo na 397 gramih. Zapisal sem cifro in izračunal. Ok, tale bo 223 evrov. Odložil sem sliko s tehtnice in prijel naslednjo. Z mislimi sem bil drugje. Znova sem se čudil, da v Casablanci nihče nikomur ne reče ‘Play it again, Sam’, prav tako ne ‘Beam me up, Scotty’ v Star Treku in tudi v Dirty Harryju ne ‘Do you f...’. Predramil me je telefon. Halo? Prijeten ženski glas. Ali sem tainta in pripravljam Razstavo z razmeroma dolgim naslovom, sestavljenim iz devetih besed? Da bi naredili portret in če bi jaz napisal deset vrstic o projektu. Recimo 1000 znakov. Z veseljem, sem rekel. Kje sem že ostal? Aja, ‘Do you feel lucky, punk?’. Evo, točno 1000 jih je.”

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.