Tomica Šuljić

Umrl Sergej Kraigher

Rodil se je 1914 v Postojni. Član partije je postal pri devetnajstih letih, isto leto pa je bil poslan na dveletno prestajanje zaporne kazni.

Po vrnitvi je študiral in deloval (kot član in sekretar KP) v Ljubljani in Zagrebu. Leta 1940 je odšel v ilegalo, ob okupaciji pa je sodeloval pri zasnovi prvih odborov OF in bil med prvim organizatorji upora na Štajerskem.

Nato je opravljal različne partijske dolžnosti, bil (med NOB) za tri mesece izključen iz partije, po vojni pa je 1951 postal guverner Narodne banke Jugoslavije.

1967 ga izvolijo za predsednika skupščine SR Slovenije, 1974 postane prvi predsednik predsedstva SR Slovenije. 1979 postane član predsedstva SFRJ, leta 1981 pa je enoletni predsednik le-tega.

V njegovi karieri so mu številni izkazali časti; bil je nosilec partizanske spomenice 1941, leta 1970 je postal častni občan Maribora, častni doktor ljubljanske in mariborske univerze.

Bil je eden najbolj zavzetih teoretikov samoupravnega socializma. Objavil je tudi več publikacij s področja družbenoekonomskih odnosov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.