Vanja Pirc

Prihaja peti Break 21

Letošnji festival poteka pod geslom: "Vdor v umetnost", do 22. maja pa se bodo na različnih lokacijah predstavili ustvarjalci iz 26 držav.

Izbor najprodornejših mladih ustvarjalcev so opravili mladi slovenski selektorji za modo, spletne, vizualne in odrske umetnosti, glasbo, film in strip, obljubljajo pa nam 'štiri dni, nabite s prodorno ustvarjalnostjo'.

In kaj bomo lahko videli in slišali?

V Slovenski kinoteki bodo predstavili čez trideset izbranih dokumentarnih, eksperimentalnih in igranih filmov. V nedeljskem Retrovizorju se bodo predstavili filmi, ki niso v festivalskem izboru, a si po mnenju organizatorjev vseeno zaslužijo našo pozornost. Ta del prestavitve so poimenovali "Break off".

Tudi letos so v sodelovanju z Igorjem Prasslom izdali stripovski album 37-ih avtorjev, na razstavi v KUD-u pa nam obljubljajo strip v živo. Prassel je prav tako izbral dvajset animiranih filmov, ki bodo predvajani z ostalimi filmi v Kinoteki.

Spletni umetniki, aktivisti in prevratniki se bodo predstavili v Metropolu, kot pravijo organizatorji pa je nedvomno žlahten izbor pripravil Jaka Železnikar.

Katja Praznik je izbrala dve plesni predstavi in še eno, ki ostaja nepoimenovana. V goste prihajata lanska zmagovalka festivala Ivana Mueller in nadvse udarna in bizarna španska skupina Erre que erre.

Na Metelkovi bodo instalacije, fotografije, interaktivni projekti in videei tridesetih vizualnih umetnikov. Izbor sta opravili Jadranka Ljubičič in Petja Grafenauer.

Festivalske prireditve bo spremljal glasbeni izbor Ane Vipotnik. Na otvoritvi festivala in razstave vizualnih umetnosti se bosta tako predstavila Isaak Anderssen s projektom Upper Rooms (koncert elektronske glasbe) in Raketa 8 s projektom 1+1 = 1 (vizualno glasbeni performans). Modno revijo bo spremljal koncet Romilda Kumarja (kitara Aleš Valentinčič).

Program prireditev pa je naslednji:

Petek, 18. maj

18.00 in 22.00 Slovenska kinoteka: Premiere filmov
20.00 KUD-FP: Otvoritev razstave stripa
21.00 Metelkova mesto, Metelkova 6 OTVORITEV FESTIVALA VDOR 21/OPENING OF FESTIVAL BREAK 21 Otvoritev razstave vizualnih umetnosti

Isak Anderssen Upper Rooms (koncert elektronske glasbe) & Raketa 8 1+1=1 (vizualno-glasbeni performans)


Sobota, 19. maj

18.00 Metropol: Otvoritev in predstavitev projektov spletne umetnosti in/ali spletnega aktivizma
22.00 Slovenska kinoteka: Premiere filmov


Nedelja, 20. maj

15.00 KUD-FP: jam session in okrogla miza o stripu
18.00 in/and 20.00 off program, Slovenska Kinoteka: Break off
20.00 Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli: Modna revija, koncert Romildo Kumar (Aleš Valentinčič - kitara)
22.00 K4: Zabava 23.00 Klub K4: Predstava Sedma uvertira: Brod Šipak kazalište 00.00 Klub K4: Koncert Harlem Undeground Romildo Kumar (Aleš Valentinčič - kitara)


Ponedeljek, 21. maj

8.00 in/and 22.00 Slovenska kinoteka: Premiere filmov
21.00 PTL (Plesni teater Ljubljana): Plesna predstava Divadlo erre que erre


Torek, 22. maj

18.00 Slovenska kinoteka: Premiere filmov
21.00 PTL (Plesni teater Ljubljana): Plesna predstava Remoted Ivana Müller


Razstava vizualnih umetnosti bo odprta od 18. maja do 1. junija, razstava stripa pa od 19. maja do 5. junija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.