Ksenja Hahonina

Črna knjiga komunizma v vsako rusko šolo

Knjigo, ki obsega več kot 700 strani in je opremljena z dokumentarnimi fotografijami, so napisali avtorji iz različnih držav. Osnovna naloga 'črne knjige komunizma', kot piše v sami knjigi, je preučevanje zločinov komunizma v različnih državah.

Prvič je bila knjiga izdana v Parizu leta 1997. Prva izdaja ruske različice se je pojavila leta 1999, predgovor je napisal bivši član komunistične partije, eden od 'arhitektov' perestrojke, Aleksander Jakovljev.

Drugi ponatis knjige (naklada 100 tisoč izvodov) je omogočila 'Zveza pravih moči', predstavniki katere so sporočili, da izdaja ni komercialni projekt in da bodo poskrbeli, da bo knjigo zastonj dobila vsaka šolska knjižnica.

Predstavnik politične opcije 'pravih moči' je poudaril tudi, da naj bo v svetu eno najbolj spoštovanih del o komunističnih zločinih spomin na vse žrtve komunizma.

'Rusija delo potrebuje, saj komunistične ideologije še ni konec.'

Trditev potrjuje tudi odziv ruske javnosti na dejanje 'pravih sil'. Namestnica predsednika komiteja za izobraževanje in znanost v Dumi je sporočila, da 'nasilno razporejanje knjig po ruskih šolah nasprotuje zakonodaji in škodi izobraževanju.'

Novinarji nekaterih radijskih postaj pa so gesto označili kot dobro, vendar neučinkovito. Saj so, po mnenju radia 'Edmev Moskve', člani 'Zveze pravih moči' pozabili, da so bili ruski zgodovinarji (večina) v preteklosti zvesti člani komunistične partije, ki so dogajanja leta 1991 sprejeli kot osebno žalitev.

Zato si lahko le predstavljamo, kako bodo taisti ljudje označili 'črno knjigo' in kakšna priporočila bodo dobili osnovnošolci.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.