Intervju

Ste brali resolucijo o nacionalnih razvojih projektih, ki so jo pripravili na vladi?
Ne, tega nisem bral. Slišal sem, da ima 63 strani. Poslušal sem, kaj je povedal Janša. In Finance sem prebral. Potem sem pa pred dnevi gledal film o Galileju in Medičejcih. Ob tem se mi je sprožila asociacija, da Janša z resolucijo zapira ustvarjalne potenciale slovenskih Galilejev. Zavira inovatorstvo. Namesto, da bi slovensko pamet mobiliziral in jo z vladnimi akti stimuliral, vse veže nase. Vse sile bi moral usmeriti v proračun in davčni sistem. Ne bi smel zanemarjati izobraževanja. In usmeriti bi se moral v slovensko infrastrukturo. Vse ostalo pa naj prepusti ljudem, ljudski iniciativi. Takšne resolucije blokirajo genij slovenskega človeka. Pisanje 17-letnega programa, to je nekaj nedopustnega. Hkrati vidimo, da se je Bajuk z reformo davčnega sistema znašel v strašni kaši. Naj vendar pokličejo Toneta Ropa! On je po moji oceni v zadnjem desetletju vendarle znal najti ravnotežje med interesi delodajalcev, delojemalcev in vlado.

Pravite, da je prioriteta zlasti davčna reforma?
Davčna reforma je ena od prioritet. Pomemben je socialni pakt. Socialni pakt je temelj razvoja.

Vendar je sedanja vlada socialni pakt hitro napadla.
Že dve leti se vse vrti okrog socialnega pakta, a se nič ne premakne. Ostre debate, povezane s socialnim paktom, so sicer obstajale tudi v preteklosti. Vendar je Rop kot dober in profesionalni pogajalec ta pakt uspel ohranjati.

Pišeta ali h. Žerdin in Jani Sever

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.