Uredništvo

 |  Politika

SDS: Slovenija na pravi poti

SDS je predstavila svoj štiriletni program

SDS je predstavila svoj štiriletni program
© Borut Krajnc

Predsednik SDS in premier Janez Janša je na današnji predstavitvi v torek sprejetega strankinega programa Slovenija na pravi poti 2008-2012 poudaril pomen dolgoročne gospodarske rasti in pravične delitve ustvarjenega. Programske poudarke s posameznih področjih pa so predstavili tudi predsedniki odborov Strokovnega sveta SDS.

Janša je dejal, da imamo za sabo 17 let uspešnega razvoja, pred nami pa so številne priložnosti. "Sedaj vemo, da smo sposobni voditi EU," je zatrdil in dodal, da "imamo novo samozavest in pogum". Po Janševih besedah lahko že v času naše generacije dosežemo svoj ključen cilj, blaginjo za vse. Ob tem je poudaril, da smo vsi poklicani, da oblikujemo prihodnost.

Slovenci smo tako kot svobodni posamezniki kot tudi narod soodgovorni za reševanje globalnih problemov, je prepričan predsednik SDS. Opozoril je, da so največja grožnja človeštvu podnebne spremembe.

Janša je pojasnil, da SDS postavlja v ospredje tisto, kar združuje, in proslavlja tiste dogodke, ki Slovence združujejo. Po besedah predsednika SDS sta temeljni točki programa vlaganje v ljudi in ohranitev zdravega okolja. Poudaril je tudi pomen dolgoročne gospodarske rasti za blaginjo in izpostavil pravično delitev ustvarjenega kot temelja povezane in solidarne družbe. Zatrdil je tudi, da so vladne davčne reforme najbolj razbremenile najbolj produktivne in inovativne.

Minister za javno upravo in predsednik odbora za pravosodje strokovnega sveta SDS Gregor Virant je dejal, da bodo na področju političnega sistema predlagali ustavno spremembo, s katero bi s koncem tekočega mandata ukinili državni svet kot nepotrebne inštitucijo. "Na področju pravosodja bomo, ne da bi kakorkoli okrnili neodvisnost dsodnikov in sodišč, vzpostavili nov sistem učinkovitosti in odgovornosti sodne oblasti," je poudaril Virant.

Tako bo mandat predsednika vsakega sodišča vezan na uspešnost, je zatrdil minister Virant. Dodal je, da bo tudi mandat predsednika vrhovnega sodišča vezan na uspešnost in da bo moral poročati DZ o stanju sodne veje oblasti.

Notranji minister in predsednik odbora za notranje zadeve strokovnega sveta SDS Dragutin Mate je napovedal, da bodo na področju notranjih zadev nadaljevali z odkrivanjem in pregonom vseh oblik gospodarskega kriminala in korupcije, preučili možnost ustanovitve finančne policije, vzpostavili kontaktni center za anonimne prijave koruptivnih dejanj, na področju varnosti v prometu pa bodo uvedli brezplačno šolo varne vožnje za vse nove voznike.

Ministrica za zdravje in predsednica odbora za zdravje strokovnega sveta SDS Zofija Mazej Kukovič je napovedala, da bodo odpravili čakalne vrste in skrajšali čakalne dobe na primerljivo raven ter uvedli možnost naročanja k zdravniku prek interneta. Prav tako naj bi spodbujali čim hitrejšo pot k diagnozi. "Zagotovili bomo enako dostopnost do vseh javnozdravstvenih storitev ne glede na socialni položaj in geografsko lego bivanja," je še dodala. Zatrdila je, da bodo klinike in bolnišnice gradili bistveno hitreje, ceneje in pregledneje.

Predsednik DZ in predsednik odbora za delo, družino in socialne zadeve strokovnega sveta SDS France Cukjati je dejal, da bodo pozornost namenjali spoštovanju socialnega dialoga. Napovedal je tudi organiziranje dolgotrajne nege za vse pomoči potrebne in uvedbo finančnih subvencij socialno šibkim mladim družinam.

Minister za šolstvo in predsednik odbora za šolstvo in šport strokovnega sveta SDS Milan Zver je predstavil prioritete na področju znanosti, šolstva, športa in mladine. Dodal je, da bo to področje po novem združeno. Poudaril je, da bodo podprli znanstveno-raziskovalne projekte, ki imajo neposredne učinke v gospodarstvu, zagotovili bodo prostor v vrtcih za vse otroke stare od tri do šest let ter razvijali model odprte šole z večjo vključenostjo staršev in okolja. Napovedal je tudi ustanovitev štipendijskega sklada za deficitarne poklice.

Minister za gospodarstvo in predsednik odbora za gospodarstvo strokovnega sveta SDS Andrej Vizjak je poudaril, da je osnova blaginje gospodarska rast in trajnosti razvoj, zato bodo nadaljevali z ustvarjanjem ugodnega okolja za visoko dolgoročno gospodarsko rast. To bodo dosegli, tako Vizjak, s pospeševanjem tehnološko inovativnega gospodarstva. Poudaril je, da bo imel do konca leta 2010 vsak državljan in tudi sleherno podjetje možnost povezovanja v širokopasovno omrežje.

Predsednik odbora za finance strokovnega sveta SDS Peter Groznik je napovedal zavzemanje za nadaljnje zmanjševanje davčnih obremenitev in zmanjševanje javne porabe z racionalizacijo javnega sektorja. V letih gospodarske rasti bo proračun brez primanjkljaja, je pojasnil in dodal, da bodo prestrukturirali proračun, saj ga ne bodo več načrtovali zgolj po računovodskih postavkah, temveč projektno in po razvojnih prioritetah.

Poslanec SDS in predsednik odbora za okolje in prostor strokovnega sveta SDS Zvonko Černač je dejal, da je prioriteta na tem področju izdelava celovite strategije prilagajanja podnebnim spremembam. Napovedal je tudi najmanj podvojitev gradnje neprofitnih stanovanj.

Državni sekretar na ministrstvu za promet in predsednik odbora za promet strokovnega sveta SDS Peter Verlič je na področju prometa napovedal modernizacijo železniških koridorjev, gradnjo protihrupnih ograj ob železniških progah, zavarovanje doslej nezavarovanih železniških prehodov ter znižanje cen prevozov v javnem avtobusnem prometu in dokončno vzpostavitev enotne vozovnice za celotno državo. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.