Monika Habjanič

 |  Kultura

Težko je biti fin

/media/www/slike.old/novice/tekojebitifin.jpg

V ljubljanski Kinodovor prihaja sarajevska komedija Težko je biti fin. S številnimi nagradami okronan film režiserja Srđana Vuletića, ki ga širša javnost pozna po celovečercu Poletje v zlati dolini (Ljeto u zlatnoj dolini), bo v Sloveniji predstavljen premierno. V njem prvič skupaj nastopa trenutna smetana bošnjaških igralcev in igralk, kot so Saša Petrović, Emir Hadžihafizbegović, Senad Bašić, Daria Lorenci in Jasna Žalica.

Težko je biti fin je sladko-grenka komedija, ki v središče postavlja zgodbo moralno oporečnega sarajevskega taksista Fuda, ki se ne znajde najbolje v postsocialističnem, tranzicijskem okolju povojnega Sarajeva. Je enostavna, neposredna in komična zgodba o človeku, ki zase in za svojo družino želi le boljše življenje; življenje, v katerem mu ne bo treba nenehno sklepati kompromisov s svojo vestjo zaradi opravljanja drobnih poslov za lokalno mafijo.

V filmu, ki je njegov drugi celovečerec, se je Vuletić obdal z zavidljivim številom nadarjenih in preizkušenih filmskih igralcev in ustvarjalcev. Mednje vsekakor sodita prekaljeni montažer Andrija Zafranović ter z nagrado srce Sarajeva za najboljšega filmskega igralca na Sarajevskem filmskem festivalu 2007 nagrajeni igralec Saša Petrović. Kot zanimivost velja izpostaviti tudi dejstvo, da je izvirno glasbo za film spisal šef kultnega benda Plavi orkestar Saša Lošić, ki se je pred nedavnim specializiral za pisanje filmske glasbe.

Težko je biti fin je do sedaj osvojil že številne lovorike, in sicer je poleg že omenjene nagrade za najboljšega igralca na Sarajevo Film Festival 2007, kjer je doživel tudi mednarodno premiero, prejel še posebno nagrado žirije na Miami International Film Festival 2008 ter nagrado za najboljši celovečerni igrani film na Mednarodnem festivalu kulture Salerno 2008. Celovečerec je kot kandidat Bosne in Hercegovine bil predlagan tudi za tujejezičnega oskarja 2008, do sedaj pa so film prikazali že na številnih filmskih festivalih po vsem svetu.




Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.