Uredništvo

 |  Politika

V SDS zgroženi nad razsipnostjo predsednika države

V poslanski skupini SDS so zgroženi nad neopravičljivo razsipnostjo predsednika države Danila Türka, še zlasti zdaj, ko je Evropa na pragu največje finančno-gospodarske krize v zadnjih desetletjih. "To je nezaslišano, predrzno in ni opravičljivo z nikakršnimi navedbami in pojasnili o protokolarnih obvezah," so zapisali na spletni strani stranke.

V SDS menijo, da je nedoumljivo, da lahko predsednik države samo za najem letala za dvodnevni uradni obisk v Bosni in Hercegovini porabi 89.100 evrov, kar znese 162 delavskih plač. Če bi predsednikova 13-članska delegacija potovala z redno linijo slovenskega prevoznika Adrie Airways, bi v glavno mesto BiH lahko poletela kar 13-krat, dodajajo v SDS.

"Bivši predsednik vlade Janez Janša je za vse stroške letalskih prevozov skupaj v letošnjem letu namenil 86.000 evrov, pri čemer je pol leta predsedoval še Svetu EU, kar je pomenilo precej pogoste polete v tujino. V poslanski skupini SDS ne želimo niti pomisliti, koliko bi znašala ta vsota, če bi to nalogo opravljal Danilo Türk," je še zapisano na spletni strani stranke.

Da ne gre za enkraten, osamljen primer predsednikovega razsipništva, po navedbah na spletni strani stranke dokazujejo tudi druga državniška potovanja predsednika države. "Spomladi je predsednik za obisk Bratislave prav tako najel letalo in za polet namenil 30.000 evrov. Naj spomnimo še na predsednikov zadnji obisk v New Yorku, ko je za potovanje do Münchna spet najel zasebno letalo za 14 tisoč evrov, hotelske storitve za šestčlansko delegacijo pa so znesle več kot vrtoglavih 34.500 evrov. To pomeni 63 delavskih plač," dodajajo.

"Kaj nam pomaga sklicevati sestanke z vodilnimi menedžerji slovenskih podjetij in jih prositi za nasvete, kako v teh težkih časih ravnati, če prvi med nami, predsednik države, nepremišljeno troši davkoplačevalski denar za svoje luksuzne navade," se sprašujejo v poslanski skupini SDS. (STA, bl)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.