Uredništvo

9. 4. 2009  |  Politika

Na Filozofski fakulteti incident z obritoglavci

slika je simbolična

slika je simbolična
© Morgan Sutherland

Na okrogli mizi na temo Sovražni govor, nacionalizem in neofašizem v Sloveniji, ki je v sredo potekala na Filozofski fakulteti v Ljubljani, je prišlo do incidenta. Med skupino obritoglavcev, ki so se na začetku razprave predstavili kot nacionalsocialisti, in enem izmed udeležencev razprave je prišlo do fizičnega obračuna.

Okrogla miza je potekala na hodniku na Oddelku za sociologijo na Filozofski fakulteti. Kot je za STA povedal eden izmed udeležencev razprave, ki pa ni želel biti imenovan, je tik po začetku dogodka na hodnik prišla skupina obritoglavcev, ki so se takoj identificirali za nacionalsocialiste. V skupini je bilo med 10 in 15 obritoglavcev. Preostali udeleženci razprave so skupino obritoglavcev pozvali, naj zapustijo prostore fakultete, česar pa niso hoteli.

Eden izmed udeležencev okrogle mize je razpravo snemal s fotoaparatom, med drugim je posnel tudi skupino obritoglavcev. Ko so "nacionalsocialisti" videli, da jih ta snema, jih je nekaj sprva odšlo, ostali pa so se pred fotoaparatom poskušali zamaskirati in so začeli verbalno obračunavati z udeleženci. Nato so začeli fakulteto zapuščati, zadnji od njih pa je poskušal "snemalca" udariti.

Kot je povedala ena izmed udeleženk razprave, ki prav tako ni želela biti imenovana, je obritoglavcu to spodletelo, napadenemu udeležencu razprave je le izbil fotoaparat iz rok, pri čemer pa so posnetki ostali ohranjeni. Udeleženci okrogle mize so o dogodku obvestili policijo, ki je kmalu zatem prišla na kraj dogodka.

Na Policijski upravi Ljubljana so povedali, da so policisti v sredo okoli 17.40 posredovali na izobraževalni ustanovi na Aškerčevi ulici v Ljubljani in da nadaljujejo z zbiranjem obvestil v zvezi s kršitvijo javnega reda in miru in kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari.

V izjavi za javnost so se do incidenta opredelili tudi študentje, ki so sodelovali v razpravi. "Organizatorji in prisotni študentje in študentke smo popolnoma zgroženi in obsojamo tovrstno nasilje," so zapisali. Ocenjujejo tudi, da je "ironično, da se je potreba po debati o pojavih nestrpnosti in fašističnih praksah potrdila na tako nazoren način". Obenem poudarjajo, da pri tem ne gre samo za napad na navzoče študente in študentke, temveč "tudi za napad na samo fakulteto, katere smisel obstoja in delovanje morata biti usmerjena ravno proti takšnim praksam nestrpnosti in nasilja". (STA, bl)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.