Staš Zgonik

 |  Svet

»Nismo teoretiki zarote«

Richard Gage: Nova, neodvisna preiskovalna komisija bi morala imeti pristojnost, da kogarkoli prisili v pričanje pod prisego. Vladna komisija, ki je preiskovala dogodke 11. septembra, te pristojnosti ni imela.

Richard Gage: Nova, neodvisna preiskovalna komisija bi morala imeti pristojnost, da kogarkoli prisili v pričanje pod prisego. Vladna komisija, ki je preiskovala dogodke 11. septembra, te pristojnosti ni imela.

Richard Gage je arhitekt z 20-letnimi izkušnjami pri projektiranju jeklenih konstrukcij. Pred tremi leti je sploh prvič slišal za kakršnokoli alternativno razlago dogodkov 11. septembra 2001 in se odločil, da bo zahtevi po novi, neodvisni preiskavi posvetil svoje življenje. To se mu je seveda precej spremenilo. »Zaslužim pol manj,« pove v smehu. Po vsej državi pripravlja predavanja, na katerih dokazuje, da uradna razlaga zrušitve dvojčkov Svetovnega trgovinskega centra, pa tudi zgradbe 7 v kompleksu, ki se je zrušila na isti dan popoldne, nikakor ne more držati. Lani jeseni je bil tudi na prvi turneji po Evropi. Pravi, da v združenju niso zbrani teoretiki zarote in nočejo špekulirati, kdo naj bi bil za dogodke dejansko odgovoren, so le skupina strokovnjakov, ki si prizadeva za neodvisno preiskavo.


Kaj vas je prepričalo, da ste podvomili o pravilnosti uradne razlage dogodkov 11. septembra in se odločili dejavno vključiti v zahteve po novi preiskavi?

Zahtevate novo, neodvisno preiskavo dogodka. Kaj bi moralo biti najpomembnejše merilo te morebitne nove preiskave?

Katera so najpomembnejša vprašanja, na katera še vedno ni odgovorov?

Med zrušitvijo dvojčkov in stavbe 7 obstaja pomembna razlika, saj se v stavbo 7 ni zaletelo nobeno letalo. Jo zato obravnavate drugače?

Kaj bi torej lahko razložilo prisotnost staljenega železa?

Kako koristna je za vas objava prvega takšnega članka na to temo?

Je mogoče, da bi se ta snov v prahu znašla brez prisotnosti termita v zgradbi?

Ampak kako bi lahko kdo neopaženo spravil toliko te snovi v zgradbo in jo še namestil na točno določena mesta?

Več si preberite v novi številki Mladine!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.