Jure Erznožnik

 |  Svet

Vatikan, delniška družba

Vatikan od vernikov pri mašah letno zbere okrog 25 milijonov evrov, od teh jih le 5 nameni za dobrodelne namene, ostali poniknejo v bolj donosnih poslih.

Vatikan od vernikov pri mašah letno zbere okrog 25 milijonov evrov, od teh jih le 5 nameni za dobrodelne namene, ostali poniknejo v bolj donosnih poslih.
© Jure Erznožnik

»Rimskokatoliška cerkev (RKC) je pritlehna kriminalna združba, ki jo poganjajo vsi najnizkotnejši apetiti tega sveta, njeno telo je nagnito od vsega tistega, pred čemer naj bi vera ljudstvo obvarovala,« je na nekem spletnem forumu zapisal uporabnik. »Njeni številni 'dostojanstveniki' so bolj izprijeni in pokvarjeni, kot bi navadnemu smrtniku sploh lahko prišlo na misel,« je zapisal drugi. A vse to je že ob koncu sedemdesetih let, pod pontifikatom Pavla VI., vedel Joseph Ratzinger in leta 1977 zapisal: »Cerkev za številne vernike postaja glavna ovira v njihovem verovanju; v njej ne zmorejo več najti drugega kot človeško oblastiželjnost

Da je manj kot pol kvadratnega kilometra velika, leta 1929 izsiljena mestna državica Vatikan z manj kot 900 stalno prijavljenimi prebivalci (najmanjša državna tvorba na svetu) gnojni tur na že tako davčno podhranjenem in od korupcije razžrtem telesu italijanske republike, ni nobena novost; novost pa je maja izdano knjižno delo Gianluigija Nuzzija Vaticano S. p. A. (Vatikan, delniška družba). Gre za edinstven vpogled v finančne posle Vatikana, v papeževo vatikansko banko, imenovano IOR (Istituto per le Opere di Religione), ki je po mnenju enega vodilnih tednikov v državi osma največja pralnica denarja na svetu. Knjiga s podnaslovom Resnica o finančnih in političnih škandalih cerkve iz skrivnih arhivov razkriva, s čim vse in predvsem kako cerkev, ki bi morala v sodobnih nacionalnih državah imeti le marginalno, karitativno vlogo, posega v življenje navadnih smrtnikov. Gnojni tur je močna besedna zveza. Zakaj torej tako močan izraz? Ker Vatikan, ki je tuja država, de facto živi na ozemlju Italije, se na njem napaja in razrašča in leta 1984 jo je s pritiski na takratnega socialističnega (!) premiera Bettina Craxija celo prisilil, da je podpisala nekakšen aneks k lateranskemu konkordatu (ustanovna listina države Vatikan), aneks, ki je RKC med drugim omogočil prirejanje bilanc, da lahko poslej (tudi letos) prikazuje rdeče številke. Hkrati si že 25 let v popolni tajnosti prilašča milijarde evrov. Od slovitih osmih promilov, ki jih sme vsak dohodninski zavezanec na leto nameniti državi ali verskim skupnostim, od davčnih olajšav in cele vrste umazanih poslov.

Milijarde, milijarde ...

Krščansko poštenje

Več berite v Mladini

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.