Uredništvo

 |  Svet

Sanader na račun Hrvatov po Jadranu

Ivo Sanader se je z jahto zasidral tudi na otoku Braču

Ivo Sanader se je z jahto zasidral tudi na otoku Braču
© www.flickr.com, lilivanili

Čeprav je Ivo Sanader odstopil s položaja predsednika hrvaške vlade in odšel na dopust, hrvaške davkoplačevalce še vedno stane okoli 20.000 kun (2700 evrov) dnevno. Toliko naj bi namreč stalo zgolj varnostno spremstvo, do katerega je Sanader kot bivši premier upravičen, piše hrvaški časnik 24Sata, ki se sklicuje na vire na notranjem ministrstvu.

Kot navaja časnik, Sanader na svoji 18-metrski jahti "Malo vitra" pluje že okoli 20 dni in jo le redko zapusti. V skladu z zakonodajo pa je upravičen do najboljšega varovanja. To pomeni pet osebnih stražarjev, ki so s premierom noč in dan. Dva sta neprestano ob Sanaderju, ostali pa vmes počivajo, saj lahko delajo le osem ur dnevno. Če delajo več, potem to pomeni, da so upravičeni še do plačila za nadure, pojasnjuje časnik.

Vsak Sanaderjev osebni stražar ima osnovno plačo 6000 kun (okoli 800 evrov), k temu pa je treba prišteti še dnevnice ter terenske in druge dodatke, kot je npr. delo ponoči ali ob sobotah oz. nedeljah. Na ta način po izračunih 24Sata hrvaški davkoplačevalci zgolj za Sanaderjeve varnostnike odštejejo 5000 kun (670 evrov) dnevno.

Temu znesku pa je nato potrebno prišteti še stroške obratovanja čolna, ki Sanaderja spremlja na njegovem križarjenju. V spremstvo mu je pomorska policija namreč namenila svoje najboljše plovilo, "Krapanj", ki na dan potroši za približno od 200 do 300 litrov goriva. To pomeni okoli 7500 kun (1000 evrov) na dan.

Na Krapanju je še tričlanska policijska posadka in tudi to je treba plačati. Poleg tega je treba plačati še varnostno preverjanje krajev, kjer se Sanader vendarle odloči izkrcati. Skupaj torej po oceni 24Sata 20.000 kun dnevno.

Poleg tega Sanader še vedno prejema tudi premiersko plačo v višini 22.500 kun (3000 evrov). "Nam so pa uvedli dodatni davek na plačo v višini od dveh do štirih odstotkov," ob tem zaključi hrvaški časnik. (STA,lpč)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.