Uredništvo

 |  Svet

Cerkev naj si povrne verodostojnost

Papež Benedikt XVI. je irske škofe na dvodnevnem srečanju v Vatikanu pozval, da naj se "iskreno in pogumno" soočijo s hudo krizo v svoji cerkvi zaradi škandalov v zvezi s spolnimi zlorabami otrok. Dejal je tudi, da si mora cerkev na Irskem povrniti "moralno in duhovno verodostojnost", poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot piše v sporočilu za javnost, ki ga je Vatikan objavil danes po srečanju Benedikta XVI. s 24 irskimi škofi, je papež še poudaril, da si mora cerkev prizadevati za boljšo "človeško, duhovno, akademsko in pastoralno pripravo" semeniščnikov in duhovnikov. Ob tem je posvaril pred negativnimi učinki krize in vse večjega pomanjkanja spoštovanja človeka, ki je pomembno prispeval k problemu zlorabe otrok. Papež je še obsodil pedofilijo in poudaril, da spolne zlorabe otrok niso le ostuden zločin, temveč tudi greh, ki žali boga in ogroža dostojanstvo človeka. Po napovedih naj bi papež v zvezi s škandalom na Irskem v prihodnjih dneh objavil pastoralno pismo.

Irski škofje pa naj bi, kot še piše v sporočilu Vatikana, Benediktu XVI. na srečanju za zaprtimi vrati obljubili, da bodo sodelovali z irskimi oblastmi, da bodo duhovniki, ki so spolno zlorabljali otroke, čim prej prišli pred sodišče. Papež je bil ob tem kritičen do irskih cerkvenih oblasti, ki več let niso učinkovito ukrepale v zvezi s pedofilskimi škandali. Papež in škofje pa po poročanju nemške tiskovne agencije dpa niso govorili o nadaljnjih odstopih zaradi spolnih škandalov. Štirje od petih škofov, ki jim poročilo očita odgovornost za pedofilski škandal, so sicer že ponudili odstop; tri od njih mora papež še sprejeti.

Žrtve zahtevajo tudi odstop škofa iz Galwaya Martina Drennana. Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je sicer napovedal, da bo o odstopih potekal "ločen postopek". Skupina, ki združuje žrtve zlorab, je sicer po današnjih pogovorih škofov in papeža izrazila pričakovanje, da Benedikt XVI. ne bo ostal zgolj pri besedah, ampak bo tudi ustrezno ukrepal. "Pričakujemo, da bo papež tiste, ki so zlorabljali otroke, pripravil do tega, da prevzamejo odgovornost," je dejal ustanovitelj omenjene skupine John Kelly. Ob tem je izrazil tudi pričakovanje, da se bo papež žrtvam zlorab na Irskem prišel tudi osebno opravičit. Kelly je današnje pogovore sicer ocenil kot "pozitiven signal iz Vatikana".

Posebna preiskovalna komisija, ki jo je oblikovala irska vlada, je maja lani objavila obsežno poročilo, v katerem je razkrila, da so katoliški duhovniki in redovnice na Irskem v minulem stoletju spolno, fizično in psihično zlorabili na tisoče otrok, ki so jim bili zaupani v številnih posebnih šolah, vzgojnih zavodih, sirotišnicah in drugih zavodih.

Novembra je sledilo še eno obsežno poročilo, prav tako rezultat večletne preiskave, o več sto spolnih zlorabah, ki so jih v letih 1974-2004 zagrešili številni duhovniki dublinske nadškofije. Vodstvo nadškofije je za zlorabe vedelo, a jih je namerno prikrivalo ter ščitilo storilce pred roko pravice, da bi zaščitili ugled cerkve. Razkritja so močno pretresla pretežno katoliško Irsko, ob drugih pedofilskih škandalih po svetu pa tudi omajala ugled rimskokatoliške cerkve.

Tarča ostrih kritik je bil danes tako tudi odposlanec Vatikana v Dublinu, nadškof Giuseppe Leanza. Bil je namreč povabljen na zasedanje parlamentarnega odbora za zunanje zadeve, saj je preiskava pokazala, da je bil tudi on med tistimi, ki so v preteklosti najverjetneje vedeli za zlorabe. Kljub temu se nadškof današnjega zasedanj ni udeležil, članom odbora pa je v pismu sporočil, da se odposlanci Svetega sedeža navadno ne udeležujejo zasedanj parlamentarnih odborov. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.