Uredništvo

 |  Politika

Droga Kolinska  je last hrvaškega Atlantic Grupa

/media/www/slike.old/novice/sedez_droge_kolinske.jpg

© drogakolinska.si

Istrabenz je svoj 95-odstotni lastniški delež v družbi Droga Kolinska za 382 milijonov evrov prodal hrvaški skupini Atlantic Grupa. Prvi mož hrvaške družbe Emil Tedeschi poudarja, da je Droga Kolinska njihova strateška naložba, ohranila bo ime in proizvodnjo kave, vode in brezalkoholnih pijač, sladkih in slanih prigrizkov in otroške hrane. Istrabenz in Atlantic Grupa sta pogodbo o prodaji Droge Kolinske podpisala v sredo. Prodaja bo predvidoma zaključena do konca leta, kupnina bo izplačana v gotovini.

"Kupnina bo bistveno pripomogla k razdolževanju holdinške družbe Istrabenz in obenem zagotovila boljše pogoje za nadaljnjo finančno prestrukturiranje holdinga," je dejal predsednik uprave Istrabenza Tomaž Berločnik. Po njegovih besedah izvedeni posel predstavlja mejnik in nove poslovne priložnosti za Drogo Kolinsko, ki je prodana strateškemu lastniku, in bo tvorila največjo prehrambeno skupino v regiji, kar bo družbi v oporo pri nadaljnjem razvoju in širitvi na nova tržišča.

"Atlantic Grupa je vstopila v proces kot strateški partner, z resnim namenom zagotoviti nadaljnji razvoj Droge Kolinske kot celote," je povedal predsednik in glavni izvršni direktor Atlantic Grupe Emil Tedeschi. Kupec bo z nakupom Droge Kolinske postal ena največjih prehrambenih skupin v jugovzhodni Evropi s prihodki od prodaje v višini 650 milijonov evrov, 4300 zaposlenimi in enim izmed najmočnejših portfeljev izdelkov široke potrošnje v regiji. Proizvodnje ne nameravajo seliti iz Slovenije, razvijali pa bodo še druge proizvodne zmogljivosti v Srbiji, BiH in Makedoniji, je napovedal Tadeschi. Revitalizirati nameravajo tudi nekatere Drogine izdelke, ki so bili v preteklosti uspešni, in za katere menijo, da bi jih lahko uspešno ponudili trgu.

Drogine proizvodne lokacije v Izoli, Rogaški Slatini in na Mirni bodo ostale v polni zmogljivosti, načrtujejo tudi naložbo v proizvodnem obratu otroške hrane na Mirni. Obrat za polnjenje pijač v Rogaški Slatini bodo po Tedeschijevih besedah dopolnili s polnjenjem energetskih napitkov in cedevite za slovenski trg. Se pa pogovarjajo o možni prodaji zemljišča v Ljubljani, ki ne predstavlja Drogine osnovne dejavnosti.

Zadovoljstvo nad za po njegovih besedah zgodovinskim poslom je izrazil tudi predsednik uprave Droge Kolinske Slobodan Vučićević. Za posel sta po njegovem značilna dobra cena in dober kupec. Zadovoljen je predvsem, ker je Droga Kolinska za novega lastnika dobila strateškega partnerja.

Član uprave Droge Kolinske Enzo Smrekar je ob tem poudaril, da so za obe družbi značilni komplementarni programi in trgi. Skupna lastnost obeh so tudi močne blagovne znamke, ki so, kot je dejal, največje jamstvo bodoče rasti in razvoja. "Sinergije se bodo dogajale na nabavnem, proizvodnem, distribucijskem, prodajnem in marketinškem področju," je napovedal.

Od 382 milijonov kupnine za Drogo Kolinsko bo sicer treba odšteti finančni dolg Droge Kolinske. Ta je maja znašel 146 milijonov evrov. Atlantic bo tako plačal okrog 242 milijonov evrov, nase pa obenem prevzel 146 milijonov evrov dolga Droge Kolinske, sta pojasnila Tedeschi in prvi mož Istrabenza Tomaž Berločnik.

Atlantic Grupa je v Sloveniji za potrebe nakupa Droge Kolinske ustanovila hčerinsko družbo Atlantic Naložbe, ki v poslu sodelujejo s 170 milijoni evrov lastnega kapitala in 78 milijoni evrov dolgoročnega kredita. Posojila so zagotovile banke Unicredit, Zagrebačka banka, Raiffeisen banka in Raiffeisen Zentralbank. Sodelovanje v 80 milijonov evrov vredni dokapitalizaciji Atlantic Grupe, ki bo sledila, je po Tedeschijevih besedah zagotovil nemški DEG, pričakovati je tudi dogovor z EBRD.

Agrarnega ekonomista Aleša Kuharja prodaja Droge Kolinske ni presenetila. Prodaja podjetja je legitimna poslovna odločitev, je za STA dejal Kuhar, ki sicer upa, da bo Droga Kolinska tudi pod novim lastnikom poslovala uspešno. Droga Kolinska je po Kuharjevem mnenju izrazito konsolidirano in dobro stoječe podjetje. To, da jo je kupilo hrvaško podjetje, pa na nek način "ima neko vsebino" tudi za narodno gospodarstvo, je ocenil. "Sicer pa gre za največje živilsko podjetje v državi in upam, da bo poslovalo vsaj tako dobro, kot je poslovalo do sedaj, tudi naprej," je še dejal.

Na prodajo se je odzvalo tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Na ministrstvu se zavedajo, da gre za odprti trg, ki deluje po ekonomskih načelih, ne glede na spremembo lastništva pa pričakujejo, da bodo razvoj, proizvodnja in delovna mesta ostali v Sloveniji, so sporočili.

Nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar pa je poudaril, da je prodaja posledica političnih obračunavanj. Po njegovih besedah je to cena za politično kupčkanje ob uvedbi prisilne poravnave nad Istrabenzom, kljub temu da so bili po njegovi oceni izpolnjeni vsi pogoji za prostovoljno poravnavo. "Droga Kolinska je podjetje, ki se je pod mojim vodstvom Istrabenza in nadzornega sveta Droge Kolinske in vodstvom treh uprav te družbe, iz dveh razmeroma majhnih podjetij povzpelo v odlično mednarodno, regionalno utrjeno podjetje z uveljavljenimi blagovnimi znamkami, v prehrambeno podjetje, ki je preživelo tako vstop Slovenije na veliki trg EU kot tudi sedanjo krizo," je poudaril. Bavčar je še dejal, da ima družba prihodnost in bo lahko poslovalo še boljše, vendar pa je po njegovi oceni zaradi nespametnega političnega obračunavanja z njim, prodana že danes. Bavčar je tudi izrazil upanje, da bo kupec Atlantic Grupa krepil blagovne znamke Droge Kolinske na mednarodnem trgu in tako ohranjal zaposlenost.

Predstavniki slovenskih parlamentarnih strank pa prodajo Droge Kolinske večinoma obžalujejo. Kot opozarjajo, je Droga Kolinska eno pomembnejših slovenskih podjetij v živilsko-predelovalni industriji, ki bi ga bilo treba zadržati v slovenskih rokah. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.