Tea Wutte

 |  Svet

Pliberskova za pregon Assanga

/media/www/slike.old/novice/plibersek1.jpg

Tanya Plibersek, ministrica v avstralski vladi in potomka priseljencev iz Slovenije, se je javno zavzela za pregon ustanovitelja spletne strani WikiLeaks Juliana Assanga zaradi javne objave tajnih ameriških diplomatskih dokumentov. Julian Assange je sicer avstralski državljan, trenutno pa se še zmeraj nahaja v samici v britanskem zaporu, saj naj bi storil posilstvo s tem, ko je dvema dekletoma pred spolnim odnosom najprej obljubil, da bo uporabil kondom, nato pa tega menda ni storil. Takšna prelomljena obljuba pa se po švedskih zakonih enači s posilstvom. Assange je sicer v peti diplomacijam številnih držav sveta, predvsem pa ameriškega State departmenta, predvsem zaradi objave 250.000 tajnih dokumentov, večinoma depeš ameriških veleposlaništev ter zunanjega ministrstva (State Departmenta) ZDA.

Tanya Plibersek, ki sicer v avstralski vladi pokriva področje stanovanjske politike, je za avstralski Sky News dejala, da so razkriti podatki "zelo resni" ter da so ogrozili delovanje svetovne diplomacije ter "kvaliteto nasvetov, ki jih bodo javni uslužbenci pripravljeni dajati". S tem se je v precejšnji meji ločila od kolegov iz laburistične levice, ki so ocenili, da se je avstralska vlada pretirano odzvale na curljanje dokumentov ter da bi morala prenehati obravnavati Juliana Assanga kot kriminalca. Kljub ocenam njenih kolegov, da so objavljene informacije nujne za delovanje demokracije, je Tanya Plibersek vztrajala, da je bistvo problema v tem, da gre za tajne podatke, "ki so bili ukradeni". "Mislim, da za svetovno varnost to, da ljudje pričnejo krasti tajne dokumente ter jih objavljati na internetu, ne bi bila odlična stvar... Mislim da vsi na levici in desnici stranke pričakujejo, da se bo Julian Assange soočil z zakonom, tako kot bi se z zakonom soočil vsak drug avstralski državljan," je dejala ministrica.

Pliberskova je še ocenila, da so izjave, ki zahtevajo "uboj" Assanga pretirane, vendar je opozorila, da takšni pozivi niso bili nikdar izrečeni s strani avstralske vlade, pač pa je avstralska vlada zgolj ocenila, da gre za dogajanje, ki ima podlago "v kriminalnem dejanju, to pa je kraja zaupnega dokumenta" ter da je to, kdo je ukradel dokument sedaj najbolje prepustiti policijam ZDA in Avstralije. Opozorila je tudi na možnost, da bi bili na primer v Iranu lahko prizadeti poslovneži, ki so morda "proamameriški" ter da bi bil v tem primeru Assange zagotovo dgovoren za posledice objave dokumentov. Prav tako se ji zdi neodgovorno ukradene dokumente preprosto objaviti na internetu, "ne da bi vedeli, kaj je v njih in kakšne bodo posledice".

Tanya Plibersek je sicer ministrica in poslanka avstralskega parlamenta iz Sydneya. Ima avstralsko državljanstvo in pripada avstralski Laburistični stranki. Je mati dveh sinov in ene hčerke, diplomirala pa je na Univerzi za tehnologijo v Sydneyju. V "senčni", opozicijski vladi je bila ministrica za delo in socialne zadeve, za ministrico za "okolje in prostor" oziroma za stanovanjsko politiko pa je bila imenovana 11. septembra letos, ko se je vrnila s porodniškega dopusta. Večinoma se je ukvarjala s projekti zmanjševanja nasilja zoper ženske in otroke. Njene sedanje izjave sicer precej odstopajo od njene pretekle protivojne drže. Pliberskova je 2003 leta nasprotovala invaziji na Irak, ob obisku ameriškega predsednika Georga Busha pa je medtem, ko se je tedanji ameriški predsednik rokoval s poslanci pristopila k zunanji ministrici Condoleezzi Rice in ji predala knjigo govorov poslancev, ki so nasprotovali napadu "koalicije voljnih" (v njej je bila tudi Slovenija) na Irak. Z ostrimi besedami pa je kot "kriminalno državo" označila tudi Izrael in tedanjega predsednika vlade Ariela Sharona.

Vendar se mnogi tudi v Avstraliji ne strinjajo z ministrico, saj se je ravno v času, ko je pojasnjevala svoje poglede na nujen pregon Assanga pred prostori avstralske vlade, zbralo okoli 300 ljudi, ki so izražali podporo Julianu Assangu. Organizator protesta Richard Bergin je zbranim dejal, da ne sprejemajo trditve, da Assange predstavlja nevarnost. "Napad na Assanga je napad na WikiLeaks, napad na WikiLeaks pa je napad na nas in našo pravico, da izvemo resnico," je dejal Richard Bergin.


Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.