Borut Mekina

 |  Politika

Janševa blamaža

/media/www/slike.old/novice/arhivi06.jpg

© Tomaž Lavrič

Pred tednom dni so v SDS napovedali, da bodo predsednika države Danila Türka postavili na laž in z dokumenti dokazali, da je bil Türk "neposredno obveščan" o bombnem napadu v Velikovcu leta 1979. Danes, ko so v SDS te dokumente končno objavili, smo priča blamaži. Poleg dokazov, da je Türk uradna poročila o napadu prebiral šele leto dni po napadu, so v SDS objavili tudi tri liste dokumenta SOVA z dne 4. 10. 2010, "s katerim je direktor SOVA Selan kot tajne označil dokumente iz sicer javnega arhiva, ki naj bi ogrozili malodane obstoj Slovenije". Selan, so zapisali v SDS, naj bi "zaprl za javnost predvsem popis aktov ter popis oseb", ki naj bi jih Udba neposredno obveščala o podrobnostih v zvezi z velikovško teroristično akcijo. Na ta način naj bi torej SOVA spet ščitila Türka. A v omenjenem, Selanovem dokumentu so razlogi za zaprtje arhivov dobesedno prepisani iz dokumenta iz avgusta 2008, ki ga je zapisal nihče drug kot Andrej Rupnik, prejšnji direktor Sove, ki ga je imenovala vlada Janeza Janše.

Rupnik, je namreč 1. 7. 2008 na podlagi uredbe Janševe vlade omejil dostop do obveščevalnega arhiva SDV zaradi naslednjih razlogov:

"Podatki v dokumentu so tajni, saj bi njihovo razkritje nepoklicani osebi lahko:

4. 10. 2010 pa je Sebastjan Selan, aktualni direktor Sove ponovil:

Več o tem v novi Mladini.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.