|  Politika

O cerkveni pomoči Slovenskemu tedniku

Mirko Krašovec

Mirko Krašovec
© Marko Pigac

Člani komisije, ki se ukvarja z ozadjem izdajanja brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres, bodo dopoldne zaslišali nekdanjega predsednika uprave Gospodarstva Rast Mirka Krašovca, direktorja sklada Julius Lea Ivanjka ter nadzornico Gospodarstva rast Danico Ozvaldič.

Predsednica komisije Melita Župevc (SD) je pred mesecem dni pojasnila, da so odprli tudi temo "cerkvene pomoči Slovenskemu tedniku". Šlo naj bi za sredstva, ki so jih brezplačniku namenila podjetja in skladi blizu mariborske nadškofije. Pri tem se po besedah Župevčeve zastavlja vprašanje, kakšen interes so ta podjetja videla v določenem brezplačniku. Komisiji tako namerava najti odgovor, ali ni šlo za "vezano trgovino".

Komisija je prav tako pred mesecem podala že tretjo kazensko ovadbo zaradi krivega pričanja. Potem ko so decembra zaradi suma krivega pričanja podali ovadbi zoper direktorja podjetij, ki sta izdajali brezplačnika, Andreja Lasbaherja in Roberta Terška, so marca ovadili še generalnega direktorja Pošte Slovenije Aleša Hauca.

Kot je razložila Župevčeva, ovadbe temeljijo na dejstvih, ki so v nasprotju s pričanjem. Hauc pa je prepričan, da njegovega pričanja pred preiskovalno komisijo državnega zbora zagotovo ni mogoče šteti pod definicijo kaznivega dejanja krive izpovedbe. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.