|  Politika

SDS za spremembo ustave

/media/www/slike.old/novice/jana2_copy2.jpg

© Arhiv Mladine

Poslanska skupina SDS bo v ponedeljek vložila predlog za spremembo 81. člena ustave, s katerim se ureja postopek za izvedbo predčasnih volitev. Po predlogu bi se državni zbor lahko sam razpustil s sklepom, ki bi ga sprejela absolutna večina vseh poslancev, na tej osnovi pa bi predsednik republike razpisal predčasne volitve.

Predčasne volitve so v razmerah, v katerih se je znašla Slovenija, "edina realna opcija, saj je potrebno čim prej oblikovati novo koalicijo, ki bo imela dovolj visoko stopnjo legitimitete, da bi lahko izpeljala prepotrebne reforme", svoj predlog utemeljujejo v poslanski skupini SDS.

Predlog spremembe ustave bodo ob tem v ponedeljek ponudili v sopodpis vsem poslanskim skupinam, so še napovedali v sporočilu za javnost.

Kot sicer ugotavljajo v sporočilu za javnost, se kriza gospodarstva v Sloveniji "v zadnjem obdobju vse bolj preliva tudi v krizo državnih institucij in njihove legitimitete", slednjo pa se v politiki pridobi na volitvah.

Čeprav se praktično vsa strokovna javnost in sodeč po anketah javnega mnenja tudi velika večina volivcev strinja, da bi bile predčasne volitve v sedanjem trenutku edini razumni izhod iz krize legitimitete, obstoječa ustava tega praktično ne omogoča, opozarjajo v največji opozicijski poslanski skupini.

Edina izjema po sedaj veljavni ustavi je primer, ko vlada ni izvoljena oziroma ji ni izrečena zaupnica niti v tretjem poskusu, kar pa postopke predčasnih volitev izjemno zavleče: "Poleg tega so zaradi trikratnega glasovanja v državnem zboru predčasne volitve izjemno malo verjetne, saj se med njimi lahko zgodi marsikaj, tako da znova prevladajo osebni pred državnimi interesi".

S predlagano spremembo ustave bi se lahko DZ razpustil tudi s svojim sklepom ter s tem sam sebi dejansko skrajšal mandat. Zaradi pomena odločitve v SDS predlagajo, da bi tak sklep lahko predlagala le dva kvalificirana predlagatelja, in sicer najmanj 20 poslancev ali vlada. Državni zbor bi o sklepu glasoval javno z osebnim izrekanjem vsakega poslanca. "S tem bi se pri sprejemanju razvojno zelo pomembne odločitve med drugim izognili kasnejšim zapletom s ponavljanjem glasovanj, predvsem pa bi prišla do izraza osebna odgovornost vsakega poslanca," poudarjajo.

Tako sprejetemu sklepu bi sledil razpis volitev, ki bi ga predsednik republike opravil skladno z veljavnimi določili ustave, ki veljajo v primeru razpustitve DZ.

Ker bi DZ v tem primeru sam odločal o svoji razpustitvi, tudi ne bi smelo biti nobenega pomisleka o spoštovanju načela delitve oblasti, menijo v SDS. Prav tako ne bi smelo biti pomislekov o skladnosti predlagane ureditve z načeli oziroma določili veljavne ustave, saj tudi sedaj DZ lahko povzroči lastno razpustitev, a je postopek neprimerljivo daljši od predlaganega, so še zapisali. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.