Marjan Horvat  |  foto: Borut Peterlin

 |  Mladina 31  |  Politika  |  Intervju

“Prej ali slej se bo boj različnih skupin zoper popolno deklasiranje in razčlovečenje ljudi moral povezati v skupen boj za pravice delavk in delavcev.”

Dr. Taja Kramberger: "Spletka je starorežimska politična strategija"

pesnica in znanstvenica

Dr. Taja Kramberger je na Filozofski fakulteti v Ljubljani študirala arheologijo in zgodovino ter nadaljevala z doktorskim študijem zgodovinske antropologije. Na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem je skupaj z Dragom Rotarjem zasnovala študije zgodovinske antropologije, šest let je študente in študentke učila misliti zgodovino, nakar so jo, po njenih besedah, prav zato odpustili z univerze. V teh dneh se angažira v boju delavcev za svoje pravice v Luki Koper, kajti meni, da neoliberalci povzročajo krivice vsem zaposlenim. Zato je njen boj za svoje pravice del istega, skupnega boja. Tudi luških delavcev. Nad slabim odzivom intelektualcev v tem boju ni presenečena, kajti v Sloveniji je pač tako, da velja “sistem sklanjanja hrbta, dokler grda usoda krivic ne doleti tebe”.

Krambergerjeva je tudi avtorica več pesniških zbirk (Marcipan, Spregovori morje, Žametni indigo, Mobilizacije, Vsakdanji pogovori) in prejemnica Veronikine nagrade. V poeziji sledi imperativu, da mora poezija odražati to, kar živiš. Prav zato je njena poezija bridko resnicoljubna, a osvežujoče iskrena. Takšna je Krambergerjeva tudi v pogovoru.

V minulih dneh ste spremljali, pravzaprav ste se angažirali v boju žerjavistov koprske Luke in njihovega sindikata za boljše delovne razmere in druge pravice. Pravzaprav je malo intelektualcev na Slovenskem, ki bi tako jasno in javno izrazili solidarnost z delavci.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.