Okrnjena stenska zgodovina

Državni zbor uničil kulturno dediščino

Okrnjena freska (zvezda na kapi je izginila)

Okrnjena freska (zvezda na kapi je izginila)
© Denis Sarkić

Pri prenovi parlamentarne dvorane je neznano kam izginil del freske, ki poveličuje zgodovino Slovencev vse od naselitve tega prostora do zloglasnega začetnega obdobja prenove po končani drugi svetovni vojni. Stenska poslikava je delo akademskega slikarja Slavka Pengova, najbolj znanega predstavnika socrealizma, ki je poslikal tudi beograjsko palačo CK ZKJ; pred svetovno morijo bolj znanega kot najuspešnejšega slovenskega cerkvenega freskanta.

Čeprav je natečajna žirija pred kratkim že odločala o tem, kateri moderni umetnik bo sliki dodal delček novejše zgodovine od osamosvojitve naprej, se je zgodilo ravno nasprotno. Zgornji del, kjer se kiti napis "Narod si bo pisal sodbo sam", je kar za nekaj centimetrov krajši, tako da le s težavo preberemo odbite črke. Ali so hoteli pristojni s tem dejanjem pokazati ljudstvu, da nima več nikakršnega vpliva na odločitve državnega zbora, ali so poškodovali kulturno dediščino namerno, ali pa je škoda le posledica nestrokovnosti in šlamparije?

Janez Pezelj, ki v državnem zboru skrbi, da je javnost zadovoljna z odgovori, nam je pojasnil razlog za nastalo škodo: "Pri demontaži prejšnjih oblog in okvirja okoli freske se je razkrilo, da je bil del freske za leseno oblogo barvno drugačen, na nekaj mestih je bila freska okrušena, razkrile pa so se tudi luknje od vijakov. Do restavratorskega posega, ki bo barvno uravnotežil fresko in odpravil omenjeni poškodbi, bo novi okvir freske pokrival tisti del umetnine, kot jo je pred začetkom obnove dvorane."

Torej je le res, da je z zgodovinskega vidika nastala neprecenljiva škoda zaradi nestrokovnega posega brez nadzorstva ljudi, ki se spoznajo na restavratorstvo. In kaj bodo pristojni storili v zvezi s tem? Šele (?) po našem opozorilu so ugotovili, da bo nujno potreben restavratorski poseg, o katerem pa, vsekakor, ni še nič znanega, saj bo treba najprej izvesti javni razpis, na katerega se bodo lahko prijavili zainteresirani slikarji specialisti.

povezava