MLADINA Trgovina

Šola pri verouku

Gora je prišla k Mohamedu

Star pregovor lahko razumemo na različne načine. Tokrat smo ga uporabili kot uvod v zgodbo, ki ima osnovo v dolgoletnem prizadevanju, da bi v slovenskih šolah poučevali tudi verouk ali kakorkoli že bi se imenoval ta predmet. Nasprotniki vidijo v tem vmešavanje v laično šolo, zagovorniki poudarjajo predvsem možnost izbire. V praksi bi to verjetno pomenilo, da bi župnik ali katehet poučevala v šolskih prostorih, kar je morda tudi glavni kamen spotike.

Toda če si po eni strani cerkev prizadeva priti v šolo, se je na Colu nad Vipavsko dolino zgodilo nasprotno - šola se je preselila v cerkvene prostore. Zaradi gradnje prizidka k osnovni šoli so namreč morali poiskati nekaj nadomestnih učilnic. Učenci enega razreda se bodo tako v kratkem preselili v nekdanjo vaško trgovino, trije razredi pa že od prvega šolskega dne nabirajo znanje v župnijskem domu v neposredni bližini cerkve. "Z župnikom smo se brez težav dogovorili za sodelovanje, pogovarjamo se tudi o plačilu najemnine," pravi ravnatelj colske šole Ivan Irgl. Zanimalo nas je še, ali tudi učenci iz župnijskega doma hodijo k verouku v župnišče, oziroma v farovž po domače, kjer je sicer urejena veroučna učilnica. "Zakaj bi hodili drugam in morali ob tem prečkati tudi zelo prometno in nevarno cesto," odgovarja ravnatelj, kar pomeni, da pouk in verouk, kot v posmeh bitki v državnem zboru, preprosto potekata v istih šolskih klopeh.

Ravnatelj Irgl se sicer s sodelavci intenzivno pripravlja na svečano položitev temeljnega kamna za prizidek. Prizadevajo si, da bi se slovesnosti udeležila tudi šolska ministrica, Colčane pa predvsem zanima, ali bo med gosti tudi ajdovski župan Marijan Poljšak, ki je zavlekel začetek gradnje, hkrati pa "med vrsticami" že nekajkrat namignil, da ga okolja, kjer nima svoje volilne baze, ne zanimajo preveč. Naj spomnimo, na gorskem območju ajdovske občine, kamor spada tudi Col, je Poljšaka na županskih volitvah prepričljivo premagal propadli obrambni minister, sicer domačin Alojz Krapež.