MLADINA Trgovina

9. 10. 2001  |  Mladina 40

Novi državni simboli

Natečaj za najlepše grbe in zastave

Slovenska državna simbola, tako grb kot zastava, sta že od samega spočetja deležna najrazličnejših kritik. Grb se zdi laikom, kot bi ga nekdo napravil v enem popoldnevu, zastava pa je kopija ruske, z grbom vred pa spominja na Slovaško, le da je grb premaknjen malo v levo. Zastava je seveda podobna tudi srbski.

O spreminjanju državnih simbolov je bilo že veliko polemik, Slovenija pa naj bi kmalu dobila nove bolj "profi" in prepoznavne državne simbole. S svojim predlogom je pred časom mahal naokoli Zmago Jelinčič, ki je slovensko zastavo videl v rumeno-modri, namesto grba pa bi nanjo postavil karantanski klobuk. Pozneje je to postala zastava njegove stranke. Rumeno-modra je v Sloveniji tudi najbolj priljubljena barvna kombinacija slovenskih nogometnih klubov in je zaščitna barva Janševih socialdemokratov. Za nekatere naj bi bila slovenska zastava najbolj primerna v barvi reprezentanc, torej (temno) zeleno-beli, nekateri pa se ne bi branili niti vijoličaste barve.

O tem, kakšni bodo morebitni novi državni simboli, bodo morda ponovno odločili v slovenskem parlamentu, kakšne pa bi najraje imeli vi, pa lahko odločite sami. Mladina razpisuje natečaj za vizualno idejno predlogo novih državnih simbolov (barve, zastave, grbi). Svoje zamisli lahko pošljete na Resljevo 16, 1000 Ljubljana, s pripisom Novi državni simboli. Lahko pa uporabite tudi naše elektronske naslove.