MLADINA Trgovina

Džematska kuća

Hiša za druženje muslimanov

Muslimanska hiša v Trbovljah

Muslimanska hiša v Trbovljah
© Igor Škafar

Slovenija ima rekordno število katoliških cerkva na število prebivalcev, pripadniki drugih veroizpovedi pa so bolj ali manj neopazni. V trboveljski odbor islamske skupnosti v RS je vključenih okoli 1800 Zasavčanov, od katerih jih je več kot 200 aktivnih članov. Dobivajo se v Trbovljah vsak petek v stari hiši, ki je že vrsto let v lasti skupnosti.

"Več jih pride na bajram, ki ga praznujemo dvakrat letno, in tedaj nam zmanjka prostora," pravi predsednik trboveljskega odbora Hamdija Hatić. Na lokacijsko gradbeno dovoljenje za gradnjo nove hiše za druženje muslimanov je odbor čakal sedem let. Referentka za vodenje lokacijskih postopkov upravne enote Trbovlje Tatjana Vodlan pa pojasnjuje: "Zadeva je bila v postopku več let, ker so se sosedje pritoževali. Odločba je letos končno pravnomočna. Izdali smo lokacijsko dovoljenje za gradnjo stanovanjske hiše s poslovnim prostorom. Islamska skupnost lahko opravlja v njih administrativna dela, nima pa pravice do izvajanja verskih obredov."

Toda Hatić trdi, da če že gre za druženje, se bodo seveda v prostorih po potrebah izvajali tudi verski obredi. Denar za izvajanje projekta "Džematska kuća" zbira odbor s prostovoljnimi prispevki vse od osamosvojitve Slovenije. "Imamo 7000 mark. Pomoči zunaj Zasavja ne dobivamo. Čez dva, tri mesece bomo dobili še gradbeno dovoljenje. Spomladi bomo podrli staro hišo in začeli postopoma graditi novo." Kot je sporočila Vodlanova, je projekt hiše, ki je bil izdelan pred leti, po dolgi čakalni dobi na lokacijsko dovoljenje, že zastarel. Zato je odvetnik islamskega odbora zaprosil za podaljšanje roka za pripravo dokumentacije. V hiši naj bi bili klubski prostori, stanovanje za hišnika in pisarna. Ali načrtujejo tudi razširitev? "Glede na to, da smo prvi v Sloveniji, ki so se zavzeli za gradnjo hiše za druženje muslimanov, pričakujemo težave. In če bo hiša zgrajena, bomo zelo zadovoljni."