Gregor Cerar

7. 1. 2003  |  Mladina 1

Dražgoše zakrivili partizani?

Nemci so streljali na vaščane, ker so morali ...

Nemci v požganih Dražgošah

Nemci v požganih Dražgošah

V oddaji TV Tednik so 9. maja letos na prvem, udarnem mestu predvajali prispevek novinarja RTV SLO Jožeta Možine o tem, kako je bila v bistvu znamenita dražgoška bitka nespametna in da bi jo bilo mogoče preprečiti ter da v bistvu partizani sploh niso zmagali. Po mnenju nekaterih sogovornikov Nemci vasi ne bi bili požgali in ne bi bili pobili prebivalcev, če se tam ne bi zadrževali partizani.

Možinov prispevek je precej razburil združenja slovenskih borcev. Zanje je bil prispevek organiziran napad na njihovo in svetinjo mnogih Slovencev - dražgoško bitko. Užaljeni so bili tudi zgodovinarji, ki so sodelovali v prispevku, saj naj bi bile njihove besede povsem zmanipulirane. Borčevska organizacija iz Škofje Loke je zahtevala pravico do odgovora. TV Slovenija je na teren poslala še eno ekipo, tokrat je prispevek pripravljal Kir Clar. Borcem so iz tedna v teden obljubljali objavo prispevka, v katerem naj bi bile izjave nekaterih drugih prič in drugačne izjave sodelujočih zgodovinarskih avtoritet. Borci so pritisnili, češ da imajo pravico do odgovora, še posebej, ker je RTV SLO javni zavod.

Po govoricah nove različice prispevka niso hoteli predvajati, ker sta se uprla Možinova novinarska kolega legendarna Rajko Gerič in Uroš Slak. Novopečena urednica Tanja Starič je škofjeloškim borcem poslala pismo, v katerem je zapisala: "Skupna presoja je bila, da je tema preveč zahtevna in bi zanjo novinar potreboval več priprav in več časa. Ugotovili smo, da predvsem televizijsko (slikovno) ni dovolj skrbno in temeljito pripravljen. Razmišljali smo o dveh možnostih. Lahko bi prispevek slikovno dopolnili, kar pa je glede na dostopnost virov precej težko in dolgotrajno delo. Ali pa bi, namesto prispevka v Tedniku, ki bi zaradi omenjenih pomanjkljivosti utegnil izzveneti v prazno, organizirali razpravo o tej tematiki v oddaji Omizje ..." Sicer pa naj bi o zadevi razpravljal celo Svet RTV SLO in morda bodo tam izglasovali, ali so se Nemci res pravilno odločili, ko so pobili nedolžne vaščane.