Vanja Pirc

9. 6. 2003  |  Mladina 23

Negativne bilance

Nadzorni senat ŠOU v Ljubljani je izrekel kazni študentskim funkcionarjem

Nekaznovani direktor ŠOU Simon Zore

Nekaznovani direktor ŠOU Simon Zore
© Miha Fras

Če ljubljanskih študentov že ne zanima, kako Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU) vsako leto porabi njihovo milijardo tolarjev (proračun ŠOU proizvajajo študentje s svojim delom prek študentskih servisov), bi jih morale zanimati vsaj kazni, ki jih študentskim funkcionarjem, ki porabljajo ta denar, izreka nadzorni senat ŠOU. Čeprav so na ŠOU zdaj vsi prijatelji, saj so vse tri politične opcije v koaliciji, je nadzorni senat nedavno vseeno izrekel nekaj zanimivih kazni, ki sicer še niso pravnomočne. Na ŠOU do pravnomočnosti o njih nočejo govoriti, ampak sklepi nadzornega senata so tudi pred pravnomočnostjo javni, tudi na oglasni deski ŠOU jih najdete ... Koga so torej kaznovali?

Nadzorni senat ŠOU je kazen v skupni višini 250.000 tolarjev izrekel nekdanji predsednici podaljška ŠOU, Dijaške organizacije Slovenije (DOS), Maji Potočnik. Nadzornemu senatu se je zdelo problematično dejstvo, da je Potočnikova iz postavke DOS nakazala dve posojili evropski dijaški organizaciji OBESSU, ki se je znašla v finančnih težavah. Prvi znesek je znašal 5000, drugi pa 15.000 evrov. In medtem ko so evrokolegi prvi znesek vrnili, drugega (še) niso, ravno v tem pa je problem. "Največji problem je bil v tem, ali je šlo za posojilo ali dotacijo. Iz dopisov, ki so jih podpisali še trije pristojni, je bilo razvidno, da gre za posojilo, imam 15 korespondenc, da bodo denar vrnili, in če priznavajo dolg, je jasno, da ne gre za dotacijo," pravi Potočnikova, ki se je na sklep pritožila.

Po ŠOU je sicer pred časom zaokrožila drugačna zgodba, namreč ta, da naj bi te tri milijone tolarjev za predvolilno kampanjo porabila opcija študentskega parlamenta, Sončnice, kateri pripada tudi Maja Potočnik, vendar sama pravi, da so to že razčistili: "Bili smo v opoziciji in me je bilo treba kaznovati. V bilanci sem imela minus, ker iz OBBESU denarja niso vrnili pravočasno. To bi sicer lahko rešili tako, da bi minus prenesli v postavko proračunskih rezerv, a tega niso hoteli storiti, ker sem bila v opoziciji."

Tako mora plačati še 125.000 tolarjev kazni zaradi negativne bilance DOS. Pri tem pa je zanimivo, da je bila kaznovana le Potočnikova, ne pa tudi ostali trije podpisniki nakazil, sekretar Robi Strah, direktor ŠOU Simon Zore in direktorjev pomočnik Janez Berle.

Drugi kaznovanec pa je nekdanji predsednik ŠOU Tomo Juvan, ki mora plačati 125.000 kazni, ker je imel ob koncu leta negativno bilanco v svoji predsedniški postavki. Toma Juvana, ki pa mu nikoli niso očitali nenamenskega delovanja, nam ni uspelo priklicati, in ker nam tudi na ŠOU niso želeli povedati kaj več, se lahko opremo le na govorice, te pa pravijo, da je Juvanov minus znašal krepkih 15 milijonov tolarjev! Menda pa naj bi mu prijatelji minus pred kratkim izbrisali tako, da so ga preknjižili v drugo bilančno postavko, v proračunske rezerve.