S pištolami v parlament

Populizem in nezakonito vnašanje orožja

Bogdan Barovič

Bogdan Barovič
© Denis Sarkić

Prav zanimiva je estradna kariera dveh zasavskih fantov, Zagorjana Vlada Poredoša in trboveljskega politika Bogdana Baroviča. Medtem ko je slednji še delal na trboveljskem radiu in (po nedavnih priznanjih) gojil tihe ambicije po estradi, je Poredoš s svojo skupino Orlek veliko nastopal na avstrijskem in nemškem območju, po besedah menedžerja pa v tujini še vedno precej nastopajo. Poredoš sicer sem ter tja napiše tudi kak tekst za druge; nedavno tudi za Bogdana Baroviča, ki se bo s popevko pojavil na Melodijah morja in sonca. Poredoš (ki je v karieri nastopal tako za LDS kot SDS) pravi, da se s tem ne obremenjuje: "Niti nisem njihov kričač niti glasnik. Najavijo nas, odigramo, plačajo nas in gremo."

Baroviču se je s Poredoševo kompozicijo Kam plujemo uspelo uvrstiti na festival Melodije morja in sonca, ki ga vodi Stojan Auer, in se bo za finale boril z Vilijem Resnikom, Mambo Kingsi, Rudijem Šantlom ter številnimi drugimi sorodnimi izvajalci. Sicer gre bržčas le za eno od številnih potez, s katerimi si poslanci SNS prizadevajo pridobiti prostor v množičnih populističnih občilih, za dobro fotografijo in prijazen članek pa se je bila peterica poslancev pripravljena slikati celo s pištolami v roki.

Barovič zdaj pravi, da slika "nima veze s parlamentom", čeprav je bil posnetek narejen v poslanski pisarni SNS. "Načelno smo se dogovorili, da bomo prinesli orožje brez nabojev za fotografiranje. Sicer imamo dovoljenje za nošenje in uporabo orožja." Barovič pravi, da je vsak prinesel v parlament svojo pištolo ("Svojo sem imel v kovčku, brez nabojev.") ter zanika, da bi imeli poslanci SNS pištole shranjene kar v službi, kot se šušlja po parlamentu. Zanika tudi, da je bilo orožje v državni zbor vneseno ilegalno, čeprav so ga vnesli sami, in kot se zdi, brez vednosti predsednika parlamenta..

Predsednik državnega zbora France Cukjati namreč sprva ni želel komentirati slike, je pa to storil po opozorilu, da je posnetek narejen v parlamentu. Navedel je 13. člen parlamentarnega hišnega reda, ki predpisuje, da je "v zgradbo prepovedano vnašati strelno in drugo orožje", ter zaključil: "Ob upoštevanju tega pravila fotografiranje z orožjem v roki v zgradbi državnega zbora sploh ne bi bilo mogoče." Najverjetneje pa na vratih parlamenta ni tako pogumnega varnostnika, ki bi si sploh upal želeti pregledati poslanca Jelinčiča in njegove fante - varnostniki so tam, da ščitijo in služijo poslancem, ne pa druge pred njimi.