Marš, marihuana!

Podmladek SLS spet preventivno napadel marihuana marš

© Denis Sarkić

Naslednjo soboto naj bi se v ljubljanskem Tivoliju petič po vrsti zgodil kadilski protest Marihuana marš, s katerim želi organizacija ljubljanskih študentov v okviru projekta Prohibicija slepi! predlagati drugačne sistemske pristope k reševanju posledic uživanja najbolj popularne prepovedane droge. Čeprav so organizatorji prireditev prestavili na začetek junija, pa je Marihuana marš za lastno promocijo že izkoristil konservativni podmladek, ki z nasprotovanjem Marihuana maršu upa na kakšno dodatno točko prepoznavnosti. Zadnji dan pred prvomajskimi prazniki je namreč podmladek ljudske stranke Nova generacija poslal ljubljanski županji in nekaterim odgovornim ministrom javna vprašanja.

Županjo so vprašali o koristnosti tovrstne prireditve, notranjega ministra o možnosti preprečitve "škodljive promocije uživanja nedovoljenih drog", minister za zdravje se bo moral izreči o primernosti Marihuana marša za izvajanje preventivnih programov za mlade na področju drog, podobno naj bi se moral izreči tudi minister Janez Drobnič. Ker SLS-ovemu podmladku ministri in županja še niso poslali odgovorov, smo na predsednika podmladka, ki je sicer že prejel odgovor podpore ministra Drobniča, a ga z nami ni želel deliti, naslovili podobna vprašanja.

"Konkretna škodljiva posledica marihuana marša je njegovo sporočilo, ki uživanje marihuane predstavlja kot 'kul' in pozitivno. Mladim se neposredno ponuja organizirana priložnost za uživanje prepovedane droge ob dobri glasbi in zabavi, ob tem pa zbujanje občutka, da se zakonodaja lahko krši in ti nobeden nič ne more; to dokazuje tudi prebiranje prispevkov udeležencev na internetnih forumih," je sporočil Rok Ravnikar, ki s svojim ljudskim podmladkom podobnih pisem županji in ministrom ne pošilja ob prireditvah, kot sta Cvičkarija ter Pivo in cvetje, zato smo ga za konec povprašali še o primerjavi problema marihuane in alkohola med mladimi. "S stališča posameznika sta oba problema enako velika; imata podobne značilnosti, reševati je potrebno oba ... V primeru marihuane pa gre vendarle tudi za specifičen primer, saj je marihuana v pretežni meri bolj zlorabljena med mladimi, poleg tega pa so nekateri njeni učinki izrazito škodljivi za šolajočo se mladino (oslabi spomin, vpliv na koncentracijo, niža delovno storilnost), ki nujno potrebuje zadosten interes, energijo in motivacijo za dokončanje šole, če hoče doseči vsaj približno enakovredna izhodišča ob vstopu v 'svet odraslih' ali na trg delovne sile," je povedal Ravnikar, ki mu organizator Marihuana Marša Matej Jankovič odgovarja: "Izjave podmladka kažejo predvsem na nepoznavanje vsebinskega dela problematike konoplje tako na civilni kot na državni in mednarodni ravni, poleg tega se poslužuje strategij, ki družbo razdvajajo. Tovrstni pristop pogreva teme, ki so že bile obdelane in pri katerih ni dosežen noben napredek. Naša želja je, da se na tovrstne probleme gleda skozi prizmo sodelovanja in razvoja v korist celotne družbe in ne le ene politične opcije. Bolje izobraževati kot prepovedovati."